Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
pravi tuljani

Južni morski slon: Saznajte sve o vrsti koja je bila na rubu izumiranja, a sada više nije ugrožena

Južni morski slon morski je sisavac koji je skoro izumro, a onda je zbog izrazite zaštite prestao biti ugrožen. Saznajte sve o južnom morskom slonu

Image

Morski slon komunicira putem ritma

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 1.9.2019. u 0:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Južni morski slon morski je sisavac iz porodice pravih tuljana. Obitava u obalnom području od Aljaske do Baja Californije. Živi u grupama, a ime je dobio zbog svoje veličine.

Južni morski slon je žućkaste boje ili sivo-smeđe. Mužjaci dosegnu duljinu od 4-6 metara i težinu od 2,4 do 3,7 tone. Najveći poznati mužjak morskoga slona težio je 5 t i imao dužinu 6,9 metra. Ženke su puno manje, mogu dostići duljinu do 3,5 m, a težinu od 900 kg.

Uglavnom se hrane ribom i glavonošcima. Razmožava se na kopnu s činjenicom, da zimu provedi na moru, vjerojatno u blizini santa leda. Južni morski slon potroši 80% svoga vremena u vodi, a može izdržati bez unosa zraka više od 80 minuta, dulje nego bilo koji drugi morski sisavac. Može i zaroniti na dubinama do 1500 m. Na kopnu, unatoč svojoj veličini kreće se brže od čovjeka.

Tijekom sezone parenja mužjaci su u odnosu na druge mužjake izuzetno agresivni. Međusobno se bore za teritorij i ženke, koje svake godine, okote samo jednu bebu. Trudnoća traje oko 11 mjeseci. Ženke žive oko 20 godina, a mužjaci oko 14 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog lova u 19. stoljeću radi kvalitetne masnoće, južni morski slon bio je na rubu izumiranja. U 20. stoljeću, kao rezultat zaštite tih sisavaca, njihov broj znatno je porastao i njihova egzistencija više nije ugrožena.

Život i stil/ 1.9.2019. u 0:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba