Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Peradarstvo

Mošusna patka - po čemu se mošusna patka razlikuje od ostalih vrsta

Mošusna patka (Cairina moshcata) je iz porodice velikih pataka koje su podrijetlom iz Sjeverne i Južne Amerike., a više o tome što je mošusna patka donosimo u nastavku

Image

mošusna patka

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 22.5.2019. u 11:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mošusna patka u prirodi je uvijek u crnoj boji dok se u domaćinstvima može pronaći i u mnogo drugih boja, kao što su bijela, crno bijela, siva itd.
Tijelo joj je masivno, dugačko i plitko te se nosi se vodoravno, dok na glavi ima karakteristične masne izrasline crvene boje koje su kod mužjaka više razvijene.
Mošusna patka posve je različita od ostalih vrsta patka, tako je za nju specifično da dobro leti i pliva iako za uzgoj mošusne patke nije potrebna voda za kupanje. 

odličan lovac na mušice, komarce i druge leteće insekte, te je veoma cijenjena na imanjima kao prirodni insekticid.
Na repu mužjak nema kovrčavih pera kao što je to slučaj kod nekih drugih vrsta pataka.

Mošusna patka - Razmnožavanje

Mošusna patka ima instinkt ležanja koji je dobro razvijen i to je čini odličnom i brižnom majkom. Godišnje imaju do 2 legla.
Krije jaja te će gnijezdo uvijek napraviti dobro skriveno u nekoj duplji ili u šikari. Obložit će ga svojim paperjem, lišćem i travom te će 8 do 16 jaja inkubirati 35 do 37 dana nakon kojih će se razviti mladi potrkušci. 
Tijekom inkubiranja ženka mošusne patke često izlazi iz gnijezda kako bi popila vode te ako bi se najela, a prije šetnje jaja će pokriti svojim paperjem kako bi bila zaštićena od grabežljivca te kako bi im ostala toplina u gnijezdu. Mladi su vrlo napredni, brzo rastu i dobivaju perje. Za 2 mjeseca mlada mošusna patka postaje samostalna a ženka se priprema za novo leglo. 

Mošusna patkaa daje dosta mesa, ali meso nije toliko ukusno kao kod ostalih vrsta pataka, dok je s druge strane, sadržaj masti u mesu mošusne patke je znatno manji nego u mesu ostalih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 22.5.2019. u 11:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Peradarstvo

Uzgoj patke japanke u Republici Hrvatskoj

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba