Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
vrste

Najpoznatije vrste pastrva koje možete naći u Hrvatskoj

Ako ste se ikada pitali koje vrste pastrva postoje, u nastavku pročitajte sve o njima

Image

najpoznatija potočna pastrva

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 5.12.2019. u 0:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pastrve, ribe iz porodice pastrvki, reda lososa, dijelom su slatkovodne ribe, ograničene uglavnom na hladne i čiste vode; neke vrste pastrva spolno sazrijevaju u moru. Tijelo im je išarano pjegama i pokriveno malim ljuskama, a glava je gola. Na leđima, iza leđne peraje, imaju malu masnu peraju.

Pojedine vrste pastrva žive pretežno u vodama Sjeverne polutke, mrijeste se zimi. U riječnih i jezerskih vrsta postoji mnogo varijeteta. U našim rijekama, potocima i jezerima živi desetak vrsta.

Najpoznatija je potočna pastrva (Salmo trutta fario), koja živi u gorskim vodama, a u jezerima živi jezerska pastrva (Salmo trutta lacustris), koja naraste i do 1 m. Mekousna pastrva (Salmothymus obtusirostris) iz Dalmacije naš je poznati endem koji pripada tercijarnoj fauni.

Mladica (Hucho hucho), dugačka do 2 m i teška do 50 kg, raširena je u čistim vodama dunavskoga slijeva i naša je najveća riba iz vrste pastrva. Hrani se vodenim beskralježnjacima i ribom. Glavatica (Salmo marmoratus), teška do 25 kg, živi još samo na ograničenim područjima u rijekama jadranskoga slijeva. Iz Sjeverne Amerike prenesena je u hrvatske ribnjake kalifornijska pastrva (Oncorhynchus mykiss).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Morska pastrva (Salmo trutta) živi uz sjevernu i zapadnu obalu Europe, a u doba mriještenja putuje u slatku vodu. Potočna, kalifornijska i morska pastrva uzgajaju se za hranu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kukci

Znate li što bubamare jedu?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba