Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
OPASNE VRSTE PAUKOVA

Najveći pauk u Hrvatskoj

Znate li tko je i kako izgleda najveći pauk u Hrvatskoj?

Image

znanost o paucima

Foto: Pexels
Život i stil/ 6.10.2019. u 0:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pauci (lat. Araneae) dolaze u gotovo svim oblicima i veličinama te je tako svaki jedinstven svojim izgledom i karakterom. Najveći pauk u Hrvatskoj je Acanthoscurria geniculata, poznatiji i kao brazilski ptičar (brazilska tarantula) koji, kao što mu i ime govori, potječe iz Brazila.

Acanthoscurria geniculata je prepoznatljiva po tamnosmeđoj trbušnoj šupljini na kojoj rastu svjetlosmeđe dlačice, tamnosmeđe noge s bijelim pregibima te tamnosmeđu trbušnu stranu oklopa (karpaks). Raspon ove vrste ide čak i do 20-ak centimetara a životni vijek mu je predviđen i do 15 godina.

Ovo je vrsta pauka koja živi na tlu pa je stoga potrebno urediti terarij čije su minimalne dimenzije 35cm širina X 35cm dužina X 30cm visina. Najveći pauk u Hrvatskoj nalazi se Varaždinu. Ova vrsta pauka je vrlo ćudljiva temperamenta stoga imaju nizak prag tolerancije te će vas vrlo brzo pokušati ugristi ili pak baciti iritirajuće dlačice. Ugriz ove vrste nije opasan po čovjeka.

Također, najveći pauk u Hrvatskoj, kao i svi ostali pauci, je mesožder i voli se hraniti žoharima, crvima, skakavcima te mladim miševima. Ova vrsta je popularna među uzgajivačima paukova i neki od njih početnicima ne preporučuju ovu vrstu jer ju te ponekad zbog svog ćudljivog temperamenta teško podnijeti, dok drugi kažu da je ova tarantula srednje teška za održavanje i da oni mogu biti odlični kućni ljubimci ako naučite kako se pravilno brinuti o njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Šuma zimi

Životinje koje ne spavaju zimski san

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba