Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ŽIVOTINJSKI SVIJET

Plavi rak

Plavi rak je člankonožac koji pripada razredu desetonožnih rakova iz porodice rakova plivača. Predator je koji jede autohtone vrste riba, rakova i školjki. Predstavlja li opasnost vrstama u našem Jadranu?

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Život i stil/ 30.10.2019. u 0:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Plavom raku prirodno stanište je najprije bio Atlantski ocean, uključujući obale Kanade, Antile, Bermuda i sjeverne Argentine. Na obalama europskog kontinenta pojavio se početkom 20. stoljeća nastavivši se širiti diljem Europe, pa i Azije i Japana. U Mediteranskom moru prvi puta je zabilježen sredinom 20. stoljeća u Italiji, blizu Venecije. Pretpostavlja se da su u Mediteransko more ličinke plavog raka došle balastnim vodama i vrlo brzo se razmnožile. Prije desetak godina prvi primjerci plavog raka pronađeni su i na ušću rijeke Neretve. Od tada, ribolovni uspjeh u Neretvanskom kraju biva sve siromašniji – zbog američkog plavog raka. U svibnju 2013. godine pronađeni su i u Vranskom jezeru.

Plavi rak može narasti i do širine od otprilike 23 cm. Mužjaci i ženke lako se razlikuju po obliku trbuha; trbuh kod mužjaka je dugačak i vitak, dok je kod ženki širok i zaobljen. Također, mužjaci i ženske se razlikuju i po boji kliješta, ali su te razlike suptilne i manje uočljive. Kliješta kod mužjaka su plava sa crvenkastim završecima, a kliješta ženki su narančaste nijanse sa ljubičastim završecima.

Plavi rak je svejed, dakle jede i biljke i životinje. Ipak, na njegovom jelovniku najčešće se nađu jegulje, pastrve, školjke, manje ribe pa i strvine.

Premda je u Americi lov plavih rakova čest, a njegova konzumacija popularna, u Hrvatskoj taj trend nije zaživio. Budući da je okus plavog raka ukusan, njegovim konzumiranjem moglo bi se utjecati na širenje populacije plavog raka i na taj način bi se mogao smanjiti njegov negativni utjecaj na morski biljni i životinjski svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pčelarstvo

Znate li koji je broj pčela u košnici?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba