školjke Jadranskog mora

Školjke Jadrana imena - znate li koje školjke žive u Jadranskom moru?

Jadransko more bogato je biljnim i životinjskim svijetom, posebice školjkama. Koja su imena školjki Jadrana?

Image
Foto: pixabay.com
Život i stil/ 23.10.2017. u 13:18

Jadransko more stanište je mnogim algama, ribama i školjkama, od koji su mnoge karakteristične isključivo za Jadransko more. Znate li koje školjke žive u Jadranskom moru i koja su imena školjki Jadrana?

Školjka Jadrana imena kunjka najraširenija je školjka Jadranskog mora. Kod nas je poznata pod imenom mušula, papak i kunka, a diljem svijeta nosi naziv Noina arka jer izgledom podsjeća na barku. Ova školjka najčešće obitava na tvrdim podlogama u dubinama do 10 metara.

Još jedna od školjki koje žive u Jadranu je dagnja. Osim u istočnom Jadranskom moru, dagnje se mogu pronaći u Crnom moru i dijelovima Atlantskog oceana.

Dagnje se hrane planktonom pri čemu filtriraju morsku vodu, a u jednom satu mogu profiltrirati i do 7 litara vode. 

Školjka Jadrana imena kamenica je morska školjka koja je rasprostranjena u Antlantiku, Crnom moru i Sredozemlju, a u Jadranskom moru postoje i uzgajališta.

Meso kamenice je kvalitetno i smatra se delikatesom, a najčešće se jede sirovo s nekoliko kapi limunovog soka iako se može jesti i pečena, odnosno kuhana.

Upravo se čita

Image
nevjerojatno!

Spašavali dijete pa zaradili kaznu od 10 tisuća kuna zbog prebrze vožnje! 'Gledala sam ga kako ostaje bez zraka'

Jakobova kapica je endemska vrsta u Sredozemnom moru, a u Jadranu je još uvijek prilično česta. Ova školjka Jadrana imena čančula, kako ju mnogi znaju lepezastog je oblika i može narasti do 15 centimetara.

Jakobova kapica se za razliku od ostalih školjki kreće i to otvaranjem i zatvaranjem ljušture čime stvara pritisak koji ju pokreće.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 23.10.2017. u 13:18

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pčele i kukci

Znate li koliko živi pčela?

Više s weba