Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kukci

Stršljen i njegov životni vijek

Stršljeni su najveća vrsta osa koja može doseći dužinu od 5.5 centimetara, a znate li kakav je stršljen i kakav je njegov životni vijek

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 6.9.2018. u 12:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vespa crabro ili europski stršljen jedan je od najraširenijih vrsta stršljena. Stršljen je žuto-crni kukac vrlo sličan osi, ali mnogo veći. Spada u porodicu osa. Stršljen ima zanimljiv životni vijek koji vrijedi spomenuti.

Europski stršljen gnijezda gradi u šupljem drveću, vrbicima, drvarnicama i zapuštenim staništima. Kao i ose, stršljenovi svoje ličinke hrane kukcima, dok se odrasla jedinka hrani slatkim sokovima.

Kakav je stršljen i njegov životni vijek?

Oplođena ženka stršljena koja je jedina iz prošlogodišnjeg društva prezimila u skloništu, svake godine u proljeće, gradi novo gnijezdo. Zanimljivo je da ona nikada ne useljava u staro, prošlogodišnje. Započinje izgradnjom ćelija nalik saćima u koje polaže jajašca, a zatim hvata insekte da nahrani ličinke. U nepuna dva tjedna ličinke rastu i postepeno preuzimaju brigu oko izgradnje gnijezda i skupljanja hrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U jesen, kad je društvo ponovno na vrhuncu svog razvoja, iz ličinki se razvijaju buduće matice i trutovi i pare se. Društvo se nakon toga raspada i jedinke ugibaju. U nekom trenutku u kasno ljeto proizvode se nove matice koje traže sklonište za provesti u njemu zimu dok ostatak kolonije umire. U proljeće proces izgradnje nove kolonije ponovno počinje s preživjelom maticom. 

Zimu ponovno preživljavaju samo oplođene ženke, i ciklus životnog vijeka stršljenova se ponavlja.

Upravo se čita

Image
slijedi svoje snove

Robert o slikarstvu: 'Roditelji misle da od slikarstva nema kruha, sve dok ne čuju da sam nešto prodao!'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ribe

U koju riblju vrstu spada riba zvana aljaška kolja

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba