Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Postoje četiri vrste

Vrste bakalara - kako znati prepoznati najboljeg

Bakalar riba je visoko cijenjena riba hladnih mora sivosmeđe boje koja naraste do jednog metra i teži oko 20 kilograma, a u svijetu postoje četiri vrste ove ribe. Znate li koje su?

Image
Foto: en.wikipedia.org
Život i stil/ 13.7.2017. u 10:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bakalar živi u sjevernom Atlantiku, uz obale Norveške, Grenlanda i Kanade, u Sjevernom moru, te u Polarnom moru, a najvažniji proizvođači bakalara su Island, Rusija, Norveška i Kanada. Bakalar se lovi od listopada do travnja, a većina ove ribe se suši. 

Postoje četiri vrste bakalara, a najpoznatija vrsta bakalara je onaj koji se lovi oko norveškog otočja Lofoten, koji je poznat pod imenom Arktički bakalar. 

U svijetu je 2008.godine izlovljeno 765 000 tona arktičkog bakalara, od čega su čak 75% ove vrste bakalara izlovili Norveška, Island i Rusija. Ova vrsta bakalara je ugrožena zbog krivolova. Naime, u 2005.godini i Barentsovu moru, krivolovom je ulovljeno nešto više od 100 000 tona bakalara čija je vrijednost bila 350 milijuna dolara.

Osim arktičkog bakalara, postoje još tri vrste bakalara, zarbo, ling i seith, odnosno, crveni, grenlandski i polarni bakalar. Seith vrsta bakalara ima tamnije meso oštrije arome i izrazito je popularna riba u Brazilu. Zarbo vrsta bakalara je vrlo malen bakalar koji je ukusan i najčešći na našem tržištu, te služi kao zamjena za arktičkog bakalara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za razliku od Hrvatske gdje se najčešće konzumira sušeni bakalar, u Španjolskoj i Portugalau najpopularniji je soljeni bakalar.

Poznavatelji ribe kažu kako se pri kupnji bakalara posebna pažnja treba obratiti na deklaraciju. Ako je na njoj navedena arktička vrsta bakalara, odnosno Gadus morhua na latinski, radi se o pravom, izvornom bakalaru.

Upravo se čita

Image
MIRNA POSAVEC

Bivša kandidatkinja stiže u 'Život na vagi', ali u novoj ulozi: 'Ponosna sam na sebe jer se nisam vratila starim navikama'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 13.7.2017. u 10:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PONAŠANJE ŽIVOTINJA

Što rade i kako se pripremaju šumske životinje u jesen

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba