Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Osvajaju na prvi pogled

Vrste mačaka: pogledajte koje su najatraktivnije vrste mačaka

Ne znate koju biste vrstu mačke odabrali jer je izbor prevelik? Mi vam donosimo neke od najzanimljivijih vrsta mačaka i njihove karakteristike

Image

različite mačke

Foto: Pexels.com/Pixabay.com
Život i stil/ 25.2.2017. u 2:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrste mačaka – obično se mačke smatra neovisnim, lukavim i nezainteresiranim životinjama. No, to su samo neke karakteristike koje mačke posjeduju. One znaju biti vrlo zaigrane, umiljate i mazne, samo ako se prema njima odnosite na pravi način.

Maine coon mačka

Ovu mačku znaju zvati ''nježni div'' jer može težiti preko 10 kila pa spada u sam vrh najvećih vrsta mačaka. Ima dugu mekanu dlaku, izduženu glavu s četvrtastom njuškom i velike uši, postavljene visoko na glavi. Posebnog je izgleda i upravo je to razlog njene velike popularnosti. Ako je sretna što vas vidi, glasno će cvrčati, kako bi vam dala do znanja da vam se veseli. Također je inteligentna, razigrana i društvena.

Britanska kratkodlaka mačka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovo je mirna, staložena i druželjubiva mačka. To je tip mačke koji će vas slijediti po kući i tamo gdje se vi smjestite, smjestit će se i ona. Zbog svoje smirenosti i otvorenosti, odlična je za obitelji s djecom i one koji već imaju kućne ljubimce. Britanska kratkodlaka mačka smatra se jednom od najpopularnijih čistokrvnih mačaka. Ima okrugle i krupne oči, a krzno je gusto i kratko. Ono što se mnogima sviđa kod ove mačke su krupna okrugla glava i čvrsta građa.

Bengalska mačka

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

Ova vrsta mačaka nalikuje leopardu zbog specifičnog uzorka krzna. Unatoč ''divljem izgledu'', nisu nimalo agresivne, ali vodite računa da je riječ o četvrtoj generaciji. Ranije generacije mogu biti malo divljije. To je inteligentna, zaigrana, dobroćudna i druželjubiva mačka, koja će se odlično uklopiti u veliku obitelj.

Sijamska mačka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ono što sijamsku mačku izdvaja od većine mačaka je njena prekrasna plava boja očiju. Krzno sijamske mačke dolazi u plavoj, krem, čokoladnoj i bijeloj boji, a tijelo je graciozno i vitko. Ima tamniju boju na licu, ušima, nogama i repu, a ostatak tijela je svjetlije boje. Ove mačke su jako privržene svom vlasniku i prate ga u stopu. Ako ju ostavite samu predugo, mačka će početi tugovati.

Ruska plava mačka

Ovu prekrasnu vrstu mačaka odlikuju svileno krzno plavo-sive boje i zelene oči. Ta kombinacija je vrlo rijetka kod mačaka i upravo zato je ruska plava mačka već godinama na popisu najskupljih mačaka. Što se njenog karaktera tiče, često ih se opisuje da su ''odane kao pas''. Privržene su samo jednom vlasniku, ali ta privrženost mora se zaraditi. Isprva su nepovjerljive pa im morate pokazati ljubav i strpljenje.

Munchkin mačka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ono što ovu mačku izdvaja od ostalih vrsta mačaka su njene kratke noge. Iako neki to smatraju nedostatkom, mnogima upravo zato djeluje jako simpatično. Ponaša se kao i većina mačaka i jedino što ju razlikuje od drugih je činjenica da ne može visoko skakati. Imaju dugu dlaku i velike, široko razmaknute oči, koje nekada znaju djelovati tužno.

Ragdoll

Ragdoll je vrsta mačke koja se karakterom razlikuje od većine mačaka s ovog popisa. Ragdoll u prijevodu na hrvatski znači ''krpena lutka'', a upravo tako se ova mačka ponaša u rukama vlasnika – skroz se opusti i preda vlasniku. Krase ju nježnost i mirnoća, uživaju u maženju i češljanju te je vrlo znatiželjna. Ima prepoznatljive plave oči i ''colorpoint'' - svijetlo krzno i tamnije udove.

Bombajska mačka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ova mačka izgleda kao minijaturna crna pantera, ima mišičavo tijelo, crnu sjajnu dlaku i oči boje zlata. Iako ima pomalo ''divlji'' izgled, ova mačka je vrlo privržena vlasniku i spremna za druženje. Ne voli dugo biti sama i najviše voli provoditi vrijeme u maženju i igri sa svojim vlasnikom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
BRBLJIVI LJUBIMCI

Papige koje pričaju: ove ćemo papige najlakše naučiti govoriti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba