Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Morski svijet

Vrste morskih pasa u Jadranu - raznolikost vrsta u Jadranu

Morski pas je životinja koja obitava u svim oceanima i morima diljem svijeta. Uglavnom je nepoznata činjenica da razne vrste morskih pasa nisu rijetkost ni u Jadranu

Image
Foto: YouTube
Život i stil/ 28.4.2018. u 12:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naime, u Jadranu je pronađeno oko 30-ak vrsta morskih pasa, a ukupno postoji otprilike 10-ak tisuća jedinki. Na sreću, oni nisu ni veliki ni opasni kao neki oceanski morski psi, ali su iznimno bitni za održavanje eko-sustava.

Najveći morski pas u Jadranu je psina golema, poslije kitopsine druga najveća riba na svijetu. Njegova dužina može sezati i do 12 metara, a unatoč veličini nije nimalo opasan za ljude. U Jadran povremeno zaluta i velika bijela psina, vjerojatno najpoznatija vrsta morskog psa.

Često je prikazivan u filmovima kao ljudožder, iako stručnjaci ističu kako su njegovi rijetki napadi na ljude posljedica krive procjene. Ipak, on se nikad ne zadržava zbog toga što mu Jadransko more nije dovoljno prostrano. Upravo iz tog razloga u Jadranu većinom obitavaju mali morski psi, a jedan od najugroženijih i najopasnijih ima naziv Modrulj.

Image
Foto: pixabay.com
Image
pixabay.com

Kako je morski pas ugrožena vrsta, u Hrvatskoj su zaštićeni pas lisica, psina zmijozuba, pas tupan, mlat, glavonja i kučak (najbrži morski pas na svijetu). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najmanja vrsta morkog psa u Jadranu, kostelj, dugačak je svega 60 centimetara, a živi na dubinama do 2000 metara. Ostali morski psi većinom žive u otvorenom moru te se ne približavaju obali. Iako postoji predrasuda da su morski psi jako opasni, zanimljiva je činjenica da godišnje više ljudi strada od napada vlastitog kućnog ljubimca nego od morskog psa. U zadnjih 30 godina u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan napad na ljude. Morski psi su odraz bioraznolikosti i zdravlja našeg mora ih stoga trebamo čuvati kao prirodno bogatstvo. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
JE LI MOGUĆE?

Pogledajte što je za nju priredio: Nakon tjedan dana, Mateo je uvjeren da je Monika ta s kojom želi provesti život!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mačke kao ljubimci

Gliste kod mačaka: kako ih prepoznati i ukloniti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba