ZAŠTIĆENE ŠKOLJKE

Vrste školjki u Jadranu: popis zaštićenih školjki Jadranskog mora

Zanima vas koje sve vrste školjki u Jadranu postoje? Mi smo za vas izdvojili one zakonom zaštićene

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 31.8.2017. u 9:17

U Jadranskom moru živi preko 200 različitih vrsta školjki, ali ih je samo nekoliko strogo zaštićeno. Za vas smo izdvojili vrste školjki u Jadranu koje su zakonom zaštićene.

Prstac (lat. Lithophaga lithophaga) jedna je od najpopularnijih školjki Jadranskog mora. Još od davnih dana poznati su kao posebna delicija i kvalitetna hrana. Ova školjka posebna je po tome što raste u morskom grebenu te se do nje može doći samo razbiljanjem podmorskih hridi. Upravo je uništavanje tih hridi razlog zbog kojeg je prstac zakonom zaštićena školjka.

Druga zaštićena školjka u Jadranskom moru jest kamotočac (lat. Pholas dactylus). I ova se školjka nalazi u podmorskim hridima, baš kao i spomenuti prstac. Ono po čemu je kamotočac specifičan i posebno privlačan jest svjetleća sluz koju izlučuje. S obzirom na to što je zaštićena, školjka se ne smije vaditi, jesti ni koristiti kao mamac.

Plemenita periska (lat. Pinna nobilis) bez sumnje je najpopularnija školjka u Jadranskom moru. Svoju je popularnost stekla zahvaljujući neobičnom obliku i posebnoj ljušturi kojom privlači poglede.

Možemo je pronaći diljem cijelog Jadrana, a također je zakonom zaštićena. Periska je također jedna od najvećih školjki, ne samo u Jadranskom moru, već u cijelom Mediteranu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
još jedan opoziv

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina jer sadrži hepatitis E virus

Život i stil/ 31.8.2017. u 9:17

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pčele i kukci

Znate li koliko živi pčela?

Više s weba