Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Pčele i kukci

Znate li koliko živi pčela?

Pčele žive i rade u zajednicama, a pčela kao pojedinac u prirodi osuđena je na smrt. Da li znate koliko dugo živi pčela? U nastavku teksta mi vam otkrivamo detalje

Image

pčela, pčele pčela

Život i stil/ 7.9.2018. u 15:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U dobro razvijenim pčelinjim zajednicama nalazi se ukupno 50 000 do 80 000 pčela, ali to ovisi o košnici, a pčele pak obavljaju svoje zadatke ovisno o starosti. Svaki roj pčela sastoji se od radilice, matice i truta.

Odgovor na pitanje koliko živi pčela radilica kao jedinka, varira i u velikoj mjeri ovisi od toga koje je doba godine.  Prosječna dužina života pčela radilica izleženih u ožujku je 35 dana, ali se u lipnju svodi na 28 dana, dok mnoge pčele radilice koje se izlegu u kolovozu, rujnu ili listopadu prežive zimu.

Postoje podaci o pojedinim pčelama radilicama koje su žive i preko 300 dana. Pčele koje se izlegu krajem ljeta i u jesen zovemo zimskim pčelama pošto one, zahvaljujući masnim naslagama bjelančevina, žive do idućeg proljeća i uzgajaju prvo leglo.

Tako dakle životni vijek pčele u ljetnom periodu ne prelazi 50 – 60 dana, ali zimi žive i duže od 5 mjeseci. Koliko živi pčela medarica ovisi o sposobnosti kolonije i o njihovim skladištima hrane, jer one crpe energiju korištenjem meda da bi održavale pogodnu temperaturu tijekom zime u košnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zanimljivo je da ljeti u svakoj košnici dnevno umire oko 1.000 pčela radilica, ali još više od toga se rađa u 24 sata, jer mlada matica dnevno poliježe i više od 2.000 jaja. 
Ciklus od stadija jajeta pa do izlijeganja iznosi 21 dan.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

Koliko živi pčela ovisi i o intenzitetu rada, pa tako u proljeće i prvoj polovici ljeta pčele radilice intenzivno rade te se radi toga pretjerano iscrpljuju i žive do 40 dana, dok u drugoj polovici ljeta kada je paša smanjena žive nešto duže, do 60 dana. 

Upravo se čita

Image
tuga nakon blagdana

Bolni gubitak zvijezde emisije 'Lovci na nekretnine': 'Donio je jako puno radosti u moj život'

Većina pčela hibernira tijekom hladnijih mjeseci. Pčele medarice ostaju aktivne tijekom cijele zime, unatoč niskim temperaturama i nedostatku cvijeća na kojem bi skupljale nektar.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pčelarstvo

Znate li koji je broj pčela u košnici?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba