Ostani doma
dm svijet
Bebe koje malo spavaju su inteligentnije?
Pexels

Bebe često ne žele spavati i sve će pokušati kako bi im oči ostale otvorene, ali kako kažu znanstvenici postoji dobar razlog za to

Mame nakon porođaja obično trebaju vrijeme za oporavak, ali se i privikavaju na malo i zahtjevno biće koje ih jako treba. Često to znači neprospavane noći za bebu i roditelje. Međutim, beba koja neće spavati možda samo pokazuje da je jako pametna, kažu znanstvenici.

"Postoji veza između vrlo visoke razine razvojnih i intelektualnih postignuća i manje spavanja tijekom noći", kaže Peter Fleming, profesor za dječje zdravlje i razvojnu psihologiju sa Sveučilišta Bristol za Buzzfeed

Preporučeno za tebe

"Bebe nisu stvorene da spavaju duge periode. To nije dobro za njih i ne postoji dokaz koji potvrđuje da postoji korist ako dijete spava dosljedno i dugo. Naravno, to nije nešto što većina roditelja želi čuti", dodaje te objašnjava krug spavanja kod dojenčadi. 

"Tipično bebe vole spavati tijekom dana, a od 18 sati do ponoći je vrijeme kada će većinom biti budne", objašnjava te dodaje da ima pravi razlog za to.

"Zapravo, biološki je to velika prednost jer će imati veću pozornost svojih primarnih skrbnika u to doba dana, nego u bilo koje drugo jer ima puno manje distrakcija. S biloškog stajališta ono što beba radi je potpuno normalno i jednostavno, samo se ne uklapa u naša očekivanja u 21 stoljeće", kaže prof. Fleming.

Američko udruženje za medicinu spavanja (AASM) ima određene preporuke prema dobi djeteta: 

  • Beba (od 4 do 12 mjeseci) - od 12 do 16 sati spavanja dnevno
  • Djeca od prve do druge godine - od 11 do 14 sati spavanja dnevno
  • Djeca od treće do pete godine - od 10 do 13 sati spavanja dnevno
  • Djeca od šeste do dvanaeste godine - od 9 do 12 sati spavanja dnevno
Nepredvidljivi mališani Pet načina na koji bebe pokazuju da ste im upravo vi najdraži

Adekvatno spavanje djeci daje emocionalnu i fizičku potporu i pomaže im u poboljšanju njihove pažnje, pamćenja i vještine učenja.

Profesor Fleming dodaje da je vrlo važno da bebe budu blizu svojih roditelja, čak i tijekom spavanja. "Ako se vratimo u prošlost vidjet ćemo da su bebe sve svoje vrijeme bile u blizini i u kontaktu sa svojim mamama, svugdje su ih nosile sa sobom", kaže Fleming. 

"Spavale su kad su trebale san i bile su budne kada su trebale biti budne, ali su stalno bile sa svojim mamama i dojene", dodaje. 

Pedijatri preporučuju da beba tijekom spavanja bude blizu roditelja, ali ne u istom krevetu. "Bebe trebaju spavati u roditeljskoj sobi, blizu roditeljskog kreveta, ali na odvojenoj površini koja je samo njima namijenjena, to bi bilo idealno za prvu bebinu godinu, ali pogotovo za prvih šest mjeseci", piše u preporukama Američkog udruženja pedijatara (AAP). Također treba maknuti sve makane predmete iz krevetića kako bi se spriječila mogućnost SIDS-a odnosno iznenadne dojenačke smrti. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!