dm svijet
Znanost potvrdila: ne možete previše grliti svoju bebu
Pexels

Kad roditeljima stigne beba često će čuti da ne bi trebali previše držati dijete. Mlade mame opiru se ovoj ideji, evo što su znanstvenici dokazali

Istraživanja sada kažu da bebu ne možete previše držati. Zapravo što više grlite svoju bebu to će biti bolje. Pripremite svoje ruke. Važnost dodira u bebinom razvoju ne treba podcijenjivati, a najnovija istraživanja pokazuju da držanje bebe ključno za razvoj mozga puno više nego što se prije mislilo.

Istraživanje Dječje bolnice iz Ohija pratilo je 125 beba koje su rođene prerano i u punom tereminu. Znanstvenici su željeli provjeriti kako bebe reagiraju na nježne dodire i otkrili su da će prerano rođene bebe manje reagirati na dodire nego bebe rođene u punom terminu. Nažalost i prerano rođene bebe koje su izložene bolnim medicinskim postupcima će isto manje reagirati na dodir.

Postoji mnogo gena koji su odgovorni za jedinstven izgled, a mi ćemo probati odrediti koji utječu na što Što bebe nasljeđuju od mame, a što od tate?

Preporučeno za tebe

Međutim, otkrili su da prerano rođene bebe koje su redovito izložene dodiru ipak bolje reagiraju u odnosu na bebe koje su samo povremeno dodiruju.

"Ovo povećano reagiranje na nježan dodir (ljuljanje i kontakt 'koža na kožu') može pomoći razvoju mozga", piše voditeljica istraživanja dr. Nathalie Maitre. Također pokazuje da nikad nije prerano za početak.

"Vrlo je važno osigurati da prijevremeno rođene bebe dobiju pozitivan, ohrabrujući dodir, kao što je dodir 'koža na kožu' od strane roditelja. Neophodan je jer mozak reagira na dodir slično kao što se bebe osjećaju u maminom trbuhu tijekom cijele trudnoće", kaže Maitre u intervjuu za Science Daily.

Ne možete razmaziti bebu

Iako će mnogi roditelji čuti savjete o tome kako ne bi smjeli razmaziti svoju bebu. Držanje bebe, osobito u prvim mjesecima života, doprinosi razvoju bebe i nema negativnog utjecaja (osim što su roditelji kronično umorni). 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!