Ostani doma
dm svijet
Kako pripremiti kožu za sunce i odlazak na plažu
www.profimedia.hr

Na plažama se već nalaze prvi kupači koji, osim u osvježavajućem moru, guštaju i u sunčanju. Svi ljeti volimo biti tamniji, a o štetnosti sunčevih zraka već svi sve dobro znamo

Stigli su nam dugi i sunčani dani, a tako i visoke temperature koje nas mame na plaže i prva kupanja i sunčanja. O štetnosti sunčevih zraka već svi sve itekako dobro znamo, iako često volimo te informacije zanemariti. Prije nego se intenzivno krenemo izlagati suncu, dobro je pripremiti kožu, a u nastavku vam donosimo načine kako da to učinite.

(FOTO: Thinkstock)  

Postepeno izlažite kožu suncu 

Nikako nemojte da vaše prvo izlaganje suncu izgleda tako da na plaži provedete cijeli dan, pogotovo u najgore vrijeme od 11 do 16 sati. Krenite od kraćih do duljih boravaka, ali se obavezno svaki put mažite kremom za zaštitu.

Povećajte unos kalcija 

Oko dva tjedna prije odlaska na more, stručnjaci savjetuju pojačani unos namirnica koje sadrže kalcij. On jača stanice i čini ih manje podložnima raznim oblicima iritacije kože

Jedite namirnice bogate vitaminom E i beta-karotenom 

Vitamin E i beta-karoten pružaju zaštitu od sunca, no svejedno nemojte misliti da se ne trebate mazati kremama sa zaštitnim faktorom. 

Uzimajte omega-3-masne kiseline 

One doprinose poboljšanju zaštitnih svojstava kože pred sunčevim zrakama, povećavaju toleranciju na UV zrake te smanjuju rizik od pojave raka kože.

Depilaciju obavite na vrijeme 

Dlačice čine svojevrsnu zaštitu na koži, stoga je bez njih koža izložena direktnom suncu. Baš iz tog razloga, nemojte depilaciju raditi neposredno prije izlaganja suncu, već nekoliko dana ranije kako bi se vaša koža smirila i kako bi bila spremna za sunce.

Posebno zaštitite kosu i usne 

Koža usnica je jako osjetljiva, stoga zahtjeva i posebnu njegu, a ista je stvar i sa kosom. Već svi znamo da je sol isušuje, stoga je obavezno njegujte uljima i balzamima. 

Hidratacija 

Kreme za hidrataciju ne štite vašu kožu od sunca, no mogu pomoći u smanjenju oštećenja. Ovakve kremice obnavljaju zaštitni sloj kože, a time i štite od štetnih UV zraka.

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!