Ostani doma
dm svijet
Što oblik tijela otkriva o našem zdravlju?
Pexels

Područja na tijelu na kojima se debljamo puno govore o bolestima kojima možemo biti podložni

Indeks tjelesne mase (BMI) desetljećima se koristi kao jedno od pouzdanijih sredstva aprocjene idealne tjelesne težine pa time i stanja organizma. No, prema najnovijim saznanjima IBM ipak nije dovoljan kod utvrđivanja kardiovaskularnog rizika žena u postmenopauzi.

Studija objavljena u European Heart Journal pokazala je da oblik tijela, odnosno način na koji organizam skladišti masti puno govori o mogućim zdravstvenim problemima

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Znanstvenici s Medicinskog fakulteta u New Yorku analizirali su tjelesnu masu i oblik tijela više od 2600 žena koje su prošle menopauzu te otkrili nekoliko zajedničkih faktora kod onih žena koje su patile od kardiovaskularnih bolesti. 

Žene čiji je oblik tijela. tzv. jabuka, odnosno žene koje imaju tanke noge, a salo im se nakuplja oko struka, imaju triput veći rizik da obole od bolesti srca i krvnih žila od žena čiji oblik tijela podsjeća na krušku (debljaju se u bedrima i stražnjici, dok su u struku vitke). 

(FOTO: Pexels)

Žene s najviše masnoća na bedrima imale su 40 posto niži rizik za kardiovaskularne bolesti u usporedbi sa ženama koje su imale tanke noge. 

Ovo istraživanje ukazalo je na još jednu stvar - kod žena u menopauzi sama debljina nije imala puno veze s kardiovaskularnim rizikom. Čak i mršave žene imale su povišen rizik, ako su im se masnoće nakupljale oko struka. 

  • Što učiniti? Možemo li utjecati na raspoređivanje masti na tijelu?

Genetika određuje na kojim djelovima tijela ćemo se debljati, no osim genetike tu su i vanjski faktori poput prehrane i rekreacije.

Iako ne možemo promijeniti oblik tijela, možemo utjecati na njega tako da zdravo jedemo i bavimo se tjelovježbom te kilograme držimo pod kontrolom. Time ujedno snižavamo rizik od kardiovaskularnih i ostalih bolesti. 

Pročitajte još:

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!