dm svijet
Pomozite svojoj kćeri da se prestane uspoređivati s drugima i da zavoli sebe
www.profimedia.hr

Više od polovice djevojčica u dobi od 6 do 8 godina kaže da bi njihovo idealno tijelo trebalo biti manje

Slika o tijelu razvija se u ranom djetinjstvu, a pod utjecajem obitelji i društva. Izlaganje djece tradicionalnim medijima postalo je faktor rizika za razvijanje loše slike o svom tijelu. Više od polovice djevojčica u dobi od 6 do 8 godina kaže da bi njihovo idealno tijelo trebalo biti tanje od njihovog trenutnog tijela jer 87 posto najpopularnijih ženskih likova u dobi od 10 do 17 godina teži manje od prosječne težine.

Da bi razvili pozitivnu sliku tijela, važno je naučiti svoju kćer i sina kako prepoznati nerealne slike ljepote.

Društvo je opsjednuto ženskim izgledom

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Redovito izlaze priče ili vijesti u kojima se kritiziraju ženske slavne osobe da su preteške ili premršave. TV i filmske zvijezde prikazuju nerealne tipove tijela koje većina djevojčica ne može kopirati, a da se ne povrijede. Postoje reklame koje djevojkama poručuju da uz prave kozmetičke proizvode mogu izgledati savršeno. S druge strane, ženski likovi u filmovima i na TV-u će gotovo dvostruko vjerojatnije imati manji struk u odnosu na njihove muške kolege. Također online kultura je puna osuda i savršenih slika. Kada se djevojke uspoređuju sa svojim omiljenim zvijezdama, obično imaju osjećaj da nisu dovoljno dobre. Loše samopouzdanje može dovesti do depresije, lošeg školskog uspjeha i rizičnih izbora.

Kako pomoći djetetu da ima pozitivnu sliku o svom tijelu: 

1. Pazite što govorite

Slika o tijelu ne oblikuje se samo u medijima. Obitelj ima veliki utjecaj na dječju percepciju o sebi. Usredotočite se na to što dijete radi, a ne kako izgleda.

2. Postanite svjesni mitova

Objasnite djetetu da su fotografije napravljene kako bi modeli izgledali savršeno i kako bi bile jako tanke.

3. Potražite druge medije

Izbjegavajte TV, filmove i časopise koji promiču stereotipe i zastarjele rodne uloge. Potražite nekonvencionalne uzore i razgovarajte s djetetom o ljudima iz medija i stvarnog života koji imaju različite tipove tijela i pitajte ga što misli o tome.

4. Podržite dječju aktivnost

Neka dijete bude aktivno u sportu ili plesu ili bilo kojoj drugoj fizičkoj aktivnosti kako bi otkrilo što znači zdravo tijelo i što sve može.

(Foto: Thinkstock)

5. Kontrolirajte djetetove društvene mreže

Današnja djeca žive u stalnom krugu povratnih kritika. Pomozite mu da komentare stavi u pravu perspektivu. Želi li vaše dijete pokrenuti Youtube kanal? Vodite ga kroz postupak, savjetujte i kontrolirajte.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!