Ostani doma
Edukacija
Što je Valunska ploča?
www.pixabay.com

Što je Valunska ploča i zašto je Valunska ploča važna za svjetsku ali i hrvatsku povijest i kulturu? Više o tome što je Valunska ploča možete pročitati u nastavku

Valunska ploča je dvojezični (starohrvatski i latinski) i dvografijski natpis (glagoljica i latinica) s nadgrobne ploče pronađen na groblju u Valunu na otoku Cresu.

Na njoj je dvama jezicima i dvama pismima zabilježeno da pod pločom počivaju pokojnici triju generacija jedne valunske obitelji 11. st.; baka, njezin sin i unuk (zvali su se Teha, Bratohna i Juna)
Valunska ploča, jedan od najstarijih hrvatskih epigrafskih spomenika (XI. st.). Nazvana je po mjestu Valunu na otoku Cresu, u blizini kojega je nađena kao spolij u trijemu ispred crkve sv. Marka.
God. 1912. ugrađena je u zid sakristije valunske župne crkve, gdje se nalazi i danas. Izvorno je nadgrobna ploča nepravilna oblika, na kojoj su uklesana dva kratka teksta istovjetna sadržaja, pisana dvama jezicima (hrvatskim i latinskim) i dvama pismima (glagoljicom i latinicom).

Valunska ploča predstavlja dvojezični i dvopisamski spomenik s otoka Cresa, koji se nalazio ugrađen u trijem pred crkvom sv. Marka na sadašnjem groblju.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!