Ostani doma
Edukacija
Počela je korizma: Razdoblje koje označava čišćenje duša
RTL

Što je Uskrs? Većina ljudi je upoznata s Uskrsom i svjesna da se radi o najvećem kršćanskom blagdanu, no mnogi ne shvaćaju što je zapravo Uskrs i koji je njegov značaj za vjernike

Ako se pitate što je Uskrs, važno je znati, neovisno o tome jeste li vjernik ili ne, kako se radi o blagdanu kojim se slavi uskrsnuće Isusa Krista.
Za razliku od Božića, Uskrs nema određenog istog datuma na koji se slavi svake godine, već se datum Uskrsa određuje na poseban način.
Naime, Uskrs se računa tako da se odredi nedjelja koja će stići 40 dana nakon Čiste srijede. Taj period prije Uskrsa zove se Korizma, a predstavlja čišćenje i preobraćenje vjernika.


Definicija Korizme odgovara na pitanje što je Uskrs. To razdoblje označava čišćenje duša vjernika od njihovih poroka, bilo da se radi o odricanju od hrane i alkohola, pa sve do kockanja, varanja, drogiranja, i svih vrsta lošeg ponašanja kakvo ne priliči pravom vjerniku.

Što je Uskrs i kako se slavi?
Na dan Uskrsa postoje razni običaji koje vjernici tradicionalno rade.
Dan obično kršćani započinju jutarnjom misom gdje u crkvenoj zajednici razmišljaju o tome što je Uskrs i što blagoslov tog dana znači za njihovu obitelj.
Potom se obitelj okuplja za blagdanskim stolom, gdje nakon molitve slave uz sirnice, pisanice, i ostale blagdanske specijalitete.
No, tek kada vjernici shvate što je Uskrs zapravo, oni mogu uistinu proživjeti taj dan. Tek kad vjernici uvide važnost provođenja svete nedjelje u okruženje svojih najmilijih, svoje obitelji i rodbine, uz razgovor i osmjehe te molitvu, ovaj blagdan dobiva potpun značaj.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!