Ostani doma
Edukacija
Kada je napravljen prvi električni automobil?
www.pixabay.com

Ako se pitate kada je konstruiran prvi električni automobil i koji je to automobil bio, u nastavku možete saznati više o njegovoj povijesti, gdje pišemo kakav je bio prvi električni automobil

Znate li da je prvi električni automobil konstruiran još prije 116 godina, 1898., a bio je to Porsche.
Sada je izložen u Porscheovu muzeju u Stuttgartu, s plastičnim dodacima koji pokazuju kako je izgledao izvorni dizajn.
Godine 1897. izumljen je prvi komercijalni električni automobil koji je korišten kao vozilo taksija u New Yorku.
Električni automobil je automobil koji se pokreće elektromotorom, koristeći električnu energiju pohranjenu u akumulatoru, ili drugim uređajima za pohranu energije. 

Porsche je tada konstruirao i motor od tri konjske snage težak 130 kilograma, koji je visio na stražnjoj osovini. 
Unutar njega nalazile su se olovne baterije, teške 500 kilograma koje su omogućavale doseg automobila od 80 kilometara pri prosječnoj brzini od 25 kilometara na sat. 
Prvi električni automobil težio je 1,35 tona, a bio je dugačak 2,55 metara.
Tijekom cijelog 20. stoljeća, električni automobili su u potpunosti zasjenjeni vozilima s pogonskim motorom s unutarnjim izgaranjem, no u zadnje vrijeme ponovno se javlja
interes za električnim automobilima.
Zanimljivo je i da je Porsche još 1900. konstruirao prvi automobil na hibridni pogon, kombinaciju električne struje i benzina, koji je dvije godine kasnije čak serijski proizvođen, 95 godina prije suvremenog hibridnog pogona.
Osnovni elementi za pogon električnog automobila su električni motor, električne pogonske baterije te upravljač (kontroler) motora. 
Danas je električni automobil ponovo postao vrlo interesantan jer je suvremeni održivi razvoj utemeljen na ekologiji i štednji energije. 

Upravo se čita

Unatoč tome što se prvi električni automobil pojavio još početkom prošlog stoljeća, napredak u njihovom razvoju zasjenjen je masovnom proizvodnjom i uporabom automobila s unutarnjim izgaranjem. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!