Ostani doma
Edukacija
Vrste klima na Zemlji koje poznajemo
www.pixabay.com

Ako ste se zapitali koje su sve vrste klima na Zemlji, u nastavku donosimo više o njima, ali i detalje o nekim vrstama, jer sve vrste klima na Zemlji je teško u kratkim crtama opisati

Dakle, koje vrste klima na Zemlji postoje, koje su osnovne i koliko još druih vrsta ima?


Sve se klime svrstavaju u pet klimatskih razreda:

A. Tropske kišne klime
B. Suhe klime
C. Umjereno tople kišne klime
D. Snježno-šumske (ili borealne) klime
E. Snježne (ili polarne) klime

Prašumska klima (Af). Savanska klima (Aw). Pustinjska klima (Bw). Stepska Klima (Bs). Sinijska klima (Cw). Sredozemna klima (Cs), neke su vrste klima na Zemlji.

Umjereno kontinentalna klima dominira u unutrašnjosti kontinenta a karakteriziraju je toplo i vlažno ljeto, oštre zime i kratko proljeće. Najveći dio Europe ima ovu klimu
Umjereno kontinentalna klima je karakteristična za planinsku oblast.
Tropska klima poznata je po izrazito visokim temperaturama i velikom broju padalina, a dijeli se na nekoliko vrsta. U svijetu danas postoje ukupno tri vrste tropske klime, a to su prašumska, savanska i monsunska klima.

Tropska klima karakteristična je po velikim vrućinama, odnosno temperaturama koje mogu doseći i 40 stupnjeva Celzijusa. Još je zanimljiviji podatak da tropska klima ima tople zime. Naime, prosječna temperatura u zimskim mjesecima iznosi oko 15 stupnjeva Celzijusa što u našoj klimi nije slučaj.

Biljne zajednica karakteristične za tropsku klimu jesu prašume i savane, sve biljke koje mogu uspijevati na području sklonom padalinama. Tropska klima poznata je po čestim kišama, koje padaju gotovo svakodnevno.

Mnoge su vrste klima na Zemlji. Vi živite u jednoj od njih ili na granici između dvije klime. 

Klimatski pojasevi su ravnomjerno raspoređeni i nalaze se sjeverno i južno od ekvatora, a klimatski pojasevi su ekvatorijalni, tropski, pustinjski i umjereni.

Dakle ponovimo osnovne vrste klima na Zemlji:
Aridna klima, Hladna pustinjska klima, Kontinentalna klima, Monsunska klima, Oceanska klima, Planinska klima, Polarna klima, Prašumska klima, Saharska klima, Snježno-šumske klime, Sredozemna klima, Stepska klima, Suha klima, Tropska klima, Tropska savanska klima, Umjerena klima,, Umjereno kontinentalna klima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!