Edukacija
Kako su podijeljene vrste dinosaura i koje su vrste dinosaura biljojeda?
www.pixabay.com

Znate li koje su bile vrste dinosaura biljojeda? Dok zasigurno pretpostavljate zašto su ih baš tako zvali, u nastavku možete pročitati koje su to bile vrste dinosaura biljojeda

Dinosauri su prapovijesne životinje koje su nastale prije otprilike 230.000.000 godina, a izumrle prije oko 65.000.000 godina. 

Gmazovi su na Zemlji postojali i prije pojave dinosaura, a tijekom ranog trijasa pojavile su se brojne nove vrste dinosaura među kojima su bile i vrste dinosaura biljojeda

Preporučeno za tebe

Vrste dinosaura podijeljene su prema načinu prehrane, pa su tako postojali:
Biljojedi - imali su tupe zube koji su bili prilagođeni teško probavljivoj biljnoj hrani. Imali su i veći probavni sustav od mesoždera.
Tu su spadali , diplodok, supersaur, triceratops, ultrasaur, seizmosaur, brahiosaur i mnogi drugi.

Mesojedi ujedno i najopasniji dinosauri - imali su  jako duge noge, dobar vid i osjetilo sluha kako bi mogli uloviti plijen, ali i  jako oštre zube kako bi ubili i rastrgali plijen.
Neki najopasniji dinosauri mesožderi su: kampsognatus, tiranosaur, alosaur, albertosaur i mnogi drugi.

Svejedi -  u koje spada samo nekoliko nama poznatih dinosaura kao ornithomimus i oviraptor koji su jeli biljke, jaja, kukce... 
Mnoge  vrste dinosaura biljojeda kada bi jeli biljke slučajno bi progutali kukce ili neke druge male životinje pa su ubrajani u sveždere.

Mnoge vrste dinosaura biljojeda kretale su se u skupinama u potrazi za hranom.
Biljojedi su imali tupe zube. Bili su prilagođeni teško probavljivoj hrani. Probavni sustav koji su imale vrste dinosaura biljojeda bio je već od onog koji su imali mesožderi.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!