Edukacija
Koja jezera u Bugarskoj poznajete?
www.pixabay.com

Jezera u Bugarskoj su oaze prirode koja jednostavno morate posjetiti ako namjeravate posjetiti ovu zanimljivu i donekle nam nepoznatu zemlju, jer jezera u Bugarskoj su pravi biseri

Već ste možda i čuli za jezera u Bugarskoj kao za prelijepe, blistave dragulje ove zemlje, čuvene po svojim prirodnim ljepotama, kao i bogatom poviješću koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 
Jezera u Bugarskoj tvore gustu mrežu od oko 540 rijeka, ali s izuzetkom rijeke Dunav, rijeke su uglavnom su kratke i s malim protokom vode. 

Prosječna godišnja količina padavina u Bugarskoj iznosi 670 mm. Kišne padavine su slabije u nizinama a obilnije u planinama. Najsušnije područje je Dobrudža u sjeveroistočnom dijelu Dunavske ravnice (s količinom padavina od 450 mm), dok su najobilnije padavine izmjerene u području gornjeg toka rijeke Ogosta, na planinama zapadnog dijela Balkana (2293 mm). jedina je podunavska rijeka Bugarske koja ne izvire na Balkanu već ispod padina planine Rila. Ostale značajnije pritoke Dunava su: Lom, Ogosta, Vit, Osam i Jantra. Najduža rijeka koja se direktno ulijeva u Crno more je rijeka Kamchiya, dužine 254 km.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Jezera u Bugarskoj predvodi i najveće jezero na Balkanu – Smradlivoto jezera na planini Rila. Ono je 900 m dužine, široko 260 m, s površinom od 212 hektara.

Jezera u Bugarskoj su lijepa mjesta za planinarenje, ribolov i kampiranje. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!