Ostani doma
Edukacija
Hajdučki i Rožanski kukovi
PIXABAY

Hajdučki i Rožanski kukovi pripadaju strogim rezervatima prirode Republike Hrvatske.

Strogim rezervatom proglašeni su 1969. godine. Strogi rezervat se odnosi na zakonom zaštićeno područje s neizmijenjenom ili neznatno izmijenjenom prirodom. Odnosi se na područja kopna i/ili mora, namijenjen je isključivo očuvanju izvorne ljepote mjesta. Uz Hajdučke i Rožanske kukove, u Hrvatskoj se u stroge rezervate ubrajaju i Bijele i Samarske stijene.

Hajdučki i Rožanski kukovi pripadaju sjevernom Velebitu. Riječ je o nakupinama stjenovitih vrhova Velebita od kojih su neki vrhovi visoki i do 200 metara. Razdvajaju ih Lubenovačka vrata.

Rožanski kukovi su veći i pristupačniji u odnosu na Hajdučke. Izgrađena je i turistička staza te se u središnjem dijelu nalazi planinarska koliba. Najistaknutiji Hajdučki kukovi su: Golubić (1658 m), Begovački kuk (1407 m), Jarekovački kuk (1328 m), Pavića kuk (1392 m) i Duića kuk (1460 m). Najistaknutiji Rožanski kukovi su: Vratarski kuk (1678 m), Grmovača (1675 m), Krajačev kuk (1659 m), Crikvena (1641 m).Pasarićev kuk (1630 m) i Varnjača (1630 m). Hajdučki kukovi su nepristupačniji.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!