Ostani doma
Gastro

Omiljena ljetna slastica tako dobro dođe kad zapeku visoke temperature. No kakav sladoled zapravo jedemo? Istraživanja su pokazala da tek rijetki u sebi doista imaju vaniliju, a uglavnom je nadomiještena raznim umjetnim aromama

Nakon ovakvih dana bio bi red kupiti sladoled. Znamo da nije baš zdrav poput breskve, ali znamo I da je ukusan I da paše na ove vrućine. No, ono što ne znamo jest čega zapravo u njemu ima. Barem u onom od vanilije. 

Prema najnovijim istraživanjima, od 15 sladoleda koji se prodaju u Hrvatskoj u svega dva se nalazi prava vanilija. U ostalima su samo umjetne arome. 

"Sintetska aroma vanilje je odbivena sintetskim pitem u laboratoriju a prava vanilija je dobivena iz same biljke vanilije koja je opet tvornički prerađena da bi se mogla koristiit u prehrambenoj industriji", kazala je Rajka Božanić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet.

Mahuna vanilije jedan je od najskupljih začina na svijetu. Zato I ne čudi što mnogi proizvođači koriste jeftinije, umjetne varijante. 

"Nisu štetne, one su dozvoljene našim zakonima to je sve legalno i zakonom dozvoljeno dozvoljen aj ekoja s ekoličina bilo kojeg aditiva smije konzumirati tako d aje to potpuno neškodiljivo za zdravlje organizma", dodaje Božanić.

Samo u Hrvatskoj na godinu se pojede oko 25 milijuna litara sladoleda! Gotovo šest litara po stanovniku. Iako sad već postoje na stotine okusa, najviše ližemo čokoladu I vaniliju. Ili barem ono što mislimo da je vanilija.

"Najčešće mogu znati da vide na deklaraciji da piše da li  je dodana sintetska aroma ili prava aroma ali je to napisano uglavnom vrlo vrelo sitnim slovima i teško je doći do te informacij elai najprije će znati prema cijeni, uglavnom su skuplji proizvodi bolje kvalitetet u odnosu na one nižeg cijenovnog ranga".

Možda vas, ljubitelje vanilije, ponekad povuku za nos. Ali, utjehu vam mogu dati istraživanja koja tvrde da su oni, koji u moru okusa odabiru vaniliju, vječiti idealisti, nježni i u potrazi za pravom ljubavlju. S pravom mahunom ili umjetnom aromom – vi ste, čini se, ipak na dobitku.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!