Ostani doma
Gastro
Organsko vino ipak je boljeg okusa, kaže istraživanje
Thinkstock

Znanstvenici pretpostavljaju da izbacivanje pesticida omogućava mikrobima u tlu da se razvijaju, što poboljšava okus grožđa i daje istinitiji prikaz prirodnog okoliša

Organsko vino tema je rasprava već desetljećima: neki tvrde da prirodan proces šteti okusu, dok drugi da u grožđu ima toliko prirodnih pesticida da to ne može niti pisati na naljepnici.

Sad su u pomoć priskočili znanstvenici s University of California koji su proučili stručne recenzije, koje su objavljene u tri najbolja svjetska časopisa o vinima. Kako bi usporedili kvalitetu, pogledali su rezultate 74,148 vina iz Kalifornije, od 1998. do 2004., iz 3.482 vinograda.

Otkrili su da su vina koja imaju oznaku eko u SAD-u, dobila u prosjeku 4.1. bod više od neorganskih. Makismalan broj bodova bio je 100. Pretpostavljaju da se zbog usvajanja organske prakse i izbacivanja pesticida, omogućava mikrobima u tlu da se razvijaju, što poboljšava okus grožđa i daje istinitiji prikaz prirodnog okoliša. 

Uzgoj grožđa bez umjetnih gnojiva i smanjuje prinos, što može poboljšati kvalitetu jer manja količina voća treba dozrijeti, pa je sok koncentriraniji i ukusniji.

Obuhvatili su više od 30 sorti grožđa, uključujući Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot... Rezultati objavljeni u Journal of Wine Economics su zanimljivi jer proturječe uvriježenom mišljenju kako su organska vina lošije kvalitete. 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!