Ostani doma
Kolumne / Irena Brbić
Zbog čega dijete muca i kako mu možemo pomoći?
Pexels

Ljudski mozak je 'plastičan', a to znači da se može prilagoditi, može učiti, može se poboljšati i tako ostvariti svoj potpuni potencijal.

Mozak je naš najsloženiji i najfascinantniji organ. On je odgovoran za sve što radimo, mislimo i doživljavamo. Budući da ljudsko tijelo nije skup organa, nego organizam, ljudske aktivnosti odražavaju ljudsko biće u cjelini.

Koji mehanizmi leže skriveni unutar sto milijardi živčanih stanica povezanih sa sto tisuća kilometara veza u mozgu?

Dr.Alfred Tomatis ostavio je neizbrisiv trag u području neuroauditivne stimulacije. Istraživao je 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća plastičnost mozga i područje koje sada nazivamo neuroznanost. 

Danas znamo da su slušanje i emocionalne sposobnosti povezane, da je uho izvor energije za mozak, da uho utječe na motoričke vještine i tjelesno držanje i naposljetku, da je Tomatis metoda učinkovita pomoć u liječenju poremećaja koji se odnose na ponašanje, pažnju, emocije, jezik i govor. 

Govor je jedinstvena ljudska sposobnost. Razvija se kod svakog djeteta drugačije, ali postoji vremenski raspon koji se smatra normalnim razvojem. 

(FOTO: Pexels)

Ako ne postoji deformacija u vokalnom aparatu, uzrok većine govornih poteškoća leži u činjenici da dijete ne čuje ispravno ili da neispravno obrađuje zvukove. Ono što ne možemo čuti, ne možemo niti izgovoriti, odnosno fonacija je pod kontrolom audicije. 

Ako postoji zbrka u primljenim zvukovima, govor će to pokazati. Govorne poteškoće i kašnjenja u govoru često dovode do problema u drugim područjima gdje se koristi jezik, kao što su čitanje i pisanje. 

Dr. Alfred Tomatis je povezivao mucanje sa strahom djeteta od razdvajanja od majke. Smatrao je da ona djeca koja mucaju imaju intenzivniju potrebu za majkom odnosno da je uzajamni odnos djeteta i majke presudan za razvoj mucanja kod djeteta.

Upravo zbog toga je dr. Tomatis koristio tehniku filtriranog majčinog glasa koja je usmjerena na otklanjanje tjeskobe i uspostavljanje osjećaja sigurnosti kod djeteta. 

Poteškoće slušne obrade, a tako i mucanje, otkrivamo testom slušanja (poznatim pod imenom TLTS) kojim kod problema mucanja nailazimo na hipofunkciju unutar govornog područja dominantnog uha, što nema veze s dominacijom hemisfere mozga ili ruke i noge. 

Svako uho komunicira s hemisferom mozga na suprotnoj strani tijela. Naše desno uho komunicira izravno s lijevim mozgom. Prema dr. Tomatisu, koji je bio otorinolaringolog i osnivač je istoimene metode, jezični problemi su često povezani s dominacijom lijevog uha ("lijeva lateralnost") jer ona podrazumijeva dodatni korak u procesu slušnih povratnih informacija.

Mucanje je posljedica lijeve ili mješovite lateralnosti gdje je kašnjenje u slušnoj obradi. Tomatis metoda educira desno uho da postane dominantno odnosno intenzitet zvuka je veći u desnom uhu. Kada desno uho postane dominantno, jezična funkcija prirodno se prebacuje u lijevu hemisferu mozga, ispravljajući obrnutu ili mješovitu lateralnost. Kada desno uho postane dominantno uho, kašnjenje se uklanja i mucanje se može prevladati.

Tomatis neuroauditivna stimulacija pomaže kod kod probema učenja, kod disleksije, disgrafije, diskalkulije, kod poteškoća u ponašanju, ADHD, kod poremećaja komunikacije, autizma, kod emocionalnih problema, za osobni samorazvoj, unaprijeđenje glasovnih sposobnosti i muzikalnosti, kod pripreme za porod.

Ljudski mozak je “plastičan”, a to znači da se može prilagoditi, može učiti, može se poboljšati i tako ostvariti svoj potpuni potencijal.

Više o autorici:

Homeopatkinja, Tomatis konzultantica (nivo 4). Radim s korisnicima svih dobi i svih tegoba. Posebno zanimanje imam za djecu koje pate od poremećaja iz autističnog spektra, odrasle osobe koje pate od depresije, posljedica moždanog udara i traumatske ozljede mozga, neuroloških poremećaja spavanja i stresa, ali me zanima i osobni razvoj za koji sam skrojila Neuroleadership programe.​

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!