Ostani doma
Kolumne / Ivana Barišić
Greške i savjeti jedne nutricionistice
www.profimedia.hr

Kao prvo, iako sam nutricionistica i živim zdravim načinom života, danas mi se dogodio gaf: NISAM DORUČKOVALA!

Utorak je, sjedim na terasi jednog predivnog restorana u Mostaru i uživam... Temperatura je ljetnih 35 stupnjeva, ja sjedim na terasi i gledam u prirodu.. Odjednom shvaćam da sam na radnim sastancima od jutra, počinjem osjećati nervozu i dodatnu vrućinu... Što mi se to događa???

Kao prvo, iako sam nutricionistica i živim zdravim načinom života, danas mi se dogodio gaf: NISAM DORUČKOVALA! Da, dobro čitate nisam doručkovala, popila sam ujutro tursku kavu i sjela u automobil žureći da ne zakasnim, pritom razmišljajući o svim obvezama koje me danas očekuju prije povratka u Zagreb večeras.

Greška # 1
Preskočila sam prvi i najvažniji obrok u danu!

Greška #2
Vani je jako vruće, a ja ne pijem dovoljno tekućine jer „nisam žedna“. Temperatura raste, nervoza se pojačava, tlak lagano pada, želja za hranom nikada nije bila veća...

Greška # 3
Pregladnjela sam. Otvaram jelovnik u restoranu i mislim da bih mogla pojesti sve. Koliko puta ste se vi našli u istoj situaciji? 

Kako biste izbjegli ovakva nelagodna iskustva i skupljanje nepotrebnih kalorija, nudim nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se osjećate zadovoljno, da imate dovoljno energije i da budete poletni tijekom cijelog radnog dana.

1. Obavezan doručak

Vezana vijest

Ivana Barišić i Mirela Marić
intervjuNutricionistkinje Ivana Barišić i Mirela Marić imaju novi pristup prehrani jer je hrana lijek

Makar se radilo o zalogaju s nogu, ujutro je važno nešto pojesti kako bi se kvalitetno napunili energijom. Moja preporuka je konzumacija cjelovitih žitarica u obliku peciva, zobene kaše (ili nešto slično), malo zdravih masnoća (orašasti plodovi) i sezonsko svježe voće. 
Savjet plus: Ne stignete li pojesti za stolom, usitnite u blenderu i ponesite u obliku shake-to_go varijante.

2. Hidratacija
Bočica vode, naročito za vrijeme ljetnih vrućina obavezni je accessoire vaše torbice. Bitno je piti tekućinu, najbolje negaziranu vodu, što češće u malim gutljajima. Kada osjetite žeđ, tada je u vašem organizmu već došlo do deficita tekućine, odnosno već ste u laganoj dehidrataciji, što utječe na koncentraciju, fokusiranost, kao i onu nervozu koju sam vam spomenula na početku članka.

3. Planiranje glavnog obroka – RUČAK
Ljeti kada je izuzetno toplo, najbolja preporuka za lagani i energetski ručak je sezonska salata koja će obnoviti svježinu vašeg organizma. Sezonske salate pune su vlakana, vitamina i minerala (matovilac, zelena salata, rajčica, ribana mrkva) s kombinacijom mesa, ribe ili grahorica kao izvorom proteina.

Savjet plus: Pobrinite se da na tanjuru da imate minimalno 3-4 različite boje. To je obrok nakon kojeg vam se neće spavati te koji će vam dati dovoljno energije kako biste nastavili s radnim danom i bili fokusirani na posao.

O autorici: 

Ivana Barišić, mag.nutricionizma, suosnivačica i direktorica Nutrilife Centra, rođena je u Zagrebu i diplomirala na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Nakon studija svoj rad započinje u velikim korporacijama, gdje se specijalizirala u području marketinga i menadžmenta. Svoje dugogodišnje iskustvo uokvirila je i pretočila u stvaranje nutricionističko–dijagnostičkog centra, Nutrilife, koji danas predstavlja novo doba nutricionizma u Hrvatskoj i regiji. Svoju strast prema zdravom načinu života (pravilnim odabirom prehrane i  tjelesne aktivnosti)  s ponosom predstavlja kroz svoj rad u Nutrilife Centru.

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!