Ostani doma
Kolumne / Ivana Barišić
Nutricionistica ide na more: Napokon uključujem mode out-of-reach
www.profimedia.hr

Godišnji odmor volim provoditi odmarajući, no ipak vodim računa o svojim potrebama i načinu života. To ne znači da se ne opuštam po pitanju jela i pića

Good morning...

Vrijeme je za malo duži godišnji odmor, koliko je to uopće moguće u ovo današnje vrijeme kada većina nas radi svakodnevno po cijele dane. Razne mi se misli i brige motaju po glavi i muči me splet različitih emocija: Hoće li sve biti u redu kada odem i isključim se nekoliko dana? Jesam li sve obavila što trebam prije polaska? I konačno me obuzima onaj osjećaj: idem malo odmoriti od brzog tempa i svakodnevnih obaveza.

Sve je stvar dobrog planiranja

Baš me to veseli, druženje s najbližima i uživanje u svakodnevnim opuštajućim ritualima, tako svojstvenim za godišnji odmor, kao što su day without make up, ležerni outfit, sportska odjeća, uživanje u ljetnim večerama, glazbi i, naravno, djelomično aktivnom odmoru. Godišnji odmor volim provoditi odmarajući, no ipak vodim računa o svojim potrebama i načinu života. To ne znači da se ne opuštam po pitanju jela i pića i da se držim strogog režima od 5 obroka dnevno... 

Sve je stvar dobrog planiranja. Kad u svojoj glavi donesete odluku o pravilnoj prehrani, to ne znači živjeti u „zatvoru“ pravila, sve ide puno lakše i bez opterećenja.
Dvije neizostavne stvari bez kojih ne idem na put, a važne za održavanje forme na godišnjem odmoru:

1. Personalizirani plan prehrane. Zašto?

Moj personalizirani plan prehrane je uvijek uz mene jer se u njemu nalaze točno balansirani obroci koji sprečavaju da dođe do neugodnih pojava, poput ups & downs po pitanju napadaja gladi i povećane potrebe za slatkim.

2. Sportska oprema. Zašto?
Uvijek na more, ili na bilo koji duži put, nosim tenisice jer mi je važno da ostanem u formi. To ne znači da moramo trenirati punom parom i tražiti teretane po mjestima uz obalu, no dovoljno je da aktivno plivamo i barem svaki drugi dan nabacimo laganu šetnju. 

Tips & Tricks za ugodno i udobno putovanje

  • Obavezno moramo imati tekućinu sa sobom na putu, najbolje običnu negaziranu vodu. S obzirom na to da se za vrijeme ljetnih vrućina pojačano znojimo, možemo pijuckati i mineralnu gaziranu vodu koja je dobar odabir jer nadoknađuje soli koje gubimo znojenjem. 
  • Na put treba ponijeti i neki „brzi“ slatkiš, najbolji odabir su proteinske čokoladne pločice jer nam daju osjećaj sitosti i nemamo težinu u želucu tijekom putovanja. Taj savjet je dobar za sve one koji teže podnose vožnju i muku muče s mučninom na zavojitim cestama.
  • Ako je moguće, odmorite se barem jednom tijekom vožnje. Jedno stajanje neće poremetiti plan puta, a moći ćete „protegnuti noge“ jer se na taj način poboljšava cirkulacija te smanjuje umor.
  • Kada dođe vrijeme da nešto lagano prigrizete (najbolje tijekom stanke dok protežete noge), preporuka je da to budu home-made sendviči. Uzmite si malo vremena prije puta i napravite ih sami; od integralnog kruga ili cjelovitih žitarica, kvalitetnih salama koje se mogu održati na višim temperaturama vani (pršut, zimska salama, slanina) uz salatu po izboru. Izbjegavajte umake i ostale kvarljive proizvode poput jaja, francuske salate i sl.

Savjet više:

Preporuka za more: godišnji odmor shvatite kao resetiranje uma i tijela. Uživajte u hrani i druženju s dragim osobama. Neću vas puno zamarati klasičnim preporukama što, kako i kada jesti. Ako nemate svoj program prehrane (koji je prema vašim potrebama načinio profesionalni nutricionist) držite se ovih nekoliko jednostavnih smjernica:
1. Doručkujte
2. Pijte puno tekućine – najbolja opcija je voda
3. Tijekom dana jedite laganije obroke zbog vrućina, ali jedite što volite i uživajte u hrani
4. Dopustite si desert, zasladite se sladoledom, nekom voćnom salatom ili nečim sličnim
5. Plivajte, krećite se... I odmorite se...

Godina je bila duga... Povratkom u svakodnevnicu lakše ćete se držati strožih pravila prehrane.

O autorici:

 

Ivana Barišić, mag.nutricionizma, suosnivačica i direktorica Nutrilife Centra, rođena je u Zagrebu i diplomirala na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Nakon studija svoj rad započinje u velikim korporacijama, gdje se specijalizirala u području marketinga i menadžmenta. Svoje dugogodišnje iskustvo uokvirila je i pretočila u stvaranje nutricionističko–dijagnostičkog centra, Nutrilife, koji danas predstavlja novo doba nutricionizma u Hrvatskoj i regiji. Svoju strast prema zdravom načinu života (pravilnim odabirom prehrane i  tjelesne aktivnosti)  s ponosom predstavlja kroz svoj rad u Nutrilife Centru.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!