Ostani doma
Kolumne / Ivana Grabar
Ona je frustracije otpuštala kroz svakodnevne masturbacije, a On je zbog odgoja mislio da mu je ugoda zabranjena
Thinkstock

Žena je očajna. Kaže: Ne voli me više! Muž također očajan: Što nije u redu sa mnom? Kako da to popravim? Nije točno da je ne volim

Sve što je zaključano, možemo otključati.

Dolazi par na seksualnu terapiju. Ona životna i živahna, on ozbiljan, pomalo ukočen. Ona bi vodila ljubav često, a njemu je dovoljno na kvartalnoj razini godine. Žena je očajna. Kaže: Ne voli me više! Muž također očajan: Što nije u redu sa mnom? Kako da to popravim? Nije točno da je ne volim.

Polako ulazimo u njihovu povijest:

Ona

Ona je imala depresivnu majku koju je nastojala uveseliti, što je bila prilično nemoguća misija. Svoje frustracije je otpuštala kroz svakodnevne masturbacije i seksualne maštarije o tome kako će njen odabranik uživati s njom u divnim orgazmima na raznim mjestima.

On

On je imao kruti vjerski odgoj, svaki govor o seksualnosti je bio zabranjen i prešutno tretiran kao prljav i nepristojan. Zatomljavao je svoje seksualne potrebe bojeći se odbacivanja strogog oca i majke, a i strogog Boga kojeg su prezentirali svojim rigidnim stavovima otac i majka. Tako je postajao sve povučeniji. Činilo mu se da mu je ugoda zabranjena i da je jedino tako ispravan pred Bogom i roditeljima. Promišljanje o smislu življenja, te molitva i čitanje bile su vrijednosti koje su roditelji cijenili.

Ono što kao terapeut moram napomenuti svima koji ovo čitate: ovo je, zapravo, nešto što niti ona niti on u početku ne priznaju. Nisu toga svjesni.

Ona tvrdi da je bila uvijek uspješna i da je svojoj majci bila velika radost. On tvrdi da je imao strogi katolički odgoj, da je zbog toga ponosan i da bi i on tako odgajao svoju djecu. Smatra da mu seks naprosto nije na pameti kao ostalim muškarcima. Raduje se čitanju kontemplativnih knjiga, predavanjima koja drži svojim studentima, raspravama na debatama i slično. Razvija profesionalni ugled i to ga posve zaokuplja.

Kako dalje, pročitajte u sljedećoj kolumni... 

 

Ivana Grabar
Integrativni gestalt terapeut
Osobni terapeut i terapeut za partnerske odnose

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!