Ostani doma
Kolumne / Marta Kravarščan
Marta Kravarščan: 'Djetinjstvo ima značajan utjecaj na naš ljubavni život'
Pixabay

Sa sobom uvijek nosimo 'emocionalnu prtljagu' iz djetinjstva koja nam može krojiti ljubavni život

Djetinjstvo ima značajan utjecaj na naš ljubavni život u odrasloj dobi. Većina nas zamišlja da odrastanjem djetinjstvo završava i da nas više ništa ne veže za ranije godine. No, to nije točno. Sva ona sitna razočaranja, ali i veće traume koje ste doživjeli u djetinjstvu, nastavljaju djelovati na vas i kasnije. Uzimajući u obzir da imamo svjesni i nesvjesni dio uma, bitno je naglasiti da svaki od njih radi na svoj način. Vaš svjesni dio želi divnu, ispunjavajuću vezu kao i takvog partnera/icu, no nesvjesni dio ima potpuno drugačiji plan.

Nesvjesni dio želi ponoviti priču vašeg djetinjstva na način da ovaj put budete potpuno sretni, zadovoljni te da sve vaše rane potrebe i boli budu zadovoljene i iscjeljene.

(FOTO: Pexels)

Iz tog razloga puno ljudi ulazi i ostaje u odnosima koji za njih nisu nimalo dobri već su zapravo štetni, toksični i bolni. Uzmimo za primjer muškarca koji je odrastao u okruženju u kojem je trebao zaštititi majku od nasilnog oca. Taj muškarac će u odrasloj dobi birati žene koje će uvijek iznova trebati spašavati i koje će na sve moguće načine pokušavati usrećiti. U tome na kraju neće uspjeti jer ni u ranoj dobi to nije potpuno uspio sa majkom.

To zapravo ni nije u njegovoj moći. Sreća svakog roditelja je njegova odgovornost, a ne odgovornost dječaka kojem zapravo trebaju majka i otac koji će ga voditi kroz odrastanje i učenje o emocijama. Kako bude sve „neuspješniji“ u tom zadatku usrećivanja i spašavanja žena, u jednom će trenutku pomisliti da nešto nije s njim u redu. Upravo tada mnogi muškarci i žene potraže pomoć psihoterapeuta kako bi otkrili pozadinu cijele priče.

(FOTO: Thinkstock)

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih primjera utjecaja djetinjstva na ljubavne veze u odrasloj dobi. Sve vaše neispunjene potrebe, potisnute traume, neiskazane emocije odlaze s vama u ljubavni odnos. Volim reći da svaka osoba na leđima nosi emocionalni ruksak koji otvara u određenoj fazi odnosa. Tada na površinu izlazi sve što je bilo skriveno u fazi zaljubljenosti. U tom trenutku mnogi se pitaju je li to ista ona osoba u koju su se zaljubili.

Mnogi otkriju da su njihovi partneri/ice jako slični njihovom roditelju/ima i tu dođe do neugodne spoznaje i iznenađenja jer su upravo od tog bježali. Barem su tako mislili. Ono u čemu ste odrasli nastavljate ponavljati u odrasloj dobi, bilo to svjesno ili nesvjesno. Kada osvjestite taj nesvjesni dio, dobivate moć da nešto promijenite kod sebe. U ljubavnim vezama približavanjem drugoj osobi otkrivate svu svoju ranjivost, ali i partnerovu drugu stranu koja nije toliko lijepa i romantična. To se događa u fazi sukoba. Mnogi parovi tada odluče prekinuti ili ostaju zajedno pateći zbog stalnih svađama, nerazumijevanja i neslaganja.

(FOTO: Pixabay)

Rješenje nije jednostavno, ali postoji. Potrebno je otvoriti svoju emocionalnu prtljagu iz djetinjstva i otkriti što sve nosite u njoj. Upravo zato mnoge osobe krenu na psihoterapiju i istraživanje sebe. U tom procesu potrebno je proraditi i iscijeliti sve svoje boli i traume kako bi se mogli iskreno približiti drugoj strani u bliskom, ljubavnom odnosu.

Prije svega je potrebno približiti se sebi na jednoj dubljoj razini i upoznati se iznova. Tek tada se istinski možete povezati sa partnerom/icom. Kakvo god bilo vaše djetinjstvo, ne znači da morate i dalje živjeti tu istu priču ili ju u lošim odnosima pokušavati popraviti. Time samo gubite snagu za vlastitu promjenu. No jedino je moguće sebe promijeniti i raditi na sebi. A da bi to postalo moguće, prvi korak je da osvijestite sve ono što ste duboko u sebi potisnuli.

O autorici:

Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, misli i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija  može biti snažna podrška. Pri tome možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje ću vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu nema prisile, onda je kontraproduktivna.

Kontakt:

 091/935-6942

Put promjene

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!