Kreni zdravo
Kako biti sretan nakon razvoda?
thinkstock

Razvod je jedan od najstresnijih događaja u životu osobe, a predstavlja krajnji oblik bračne nestabilnosti, problema, stresa i frustracija koje su supružnici proživjeli.

Oni koji su prošli kroz ovaj težak proces jedini mogu potvrditi koliko se njihov život promijenio na mnoge načine.

Iako je izrazito bolno okončati brak i suživot s osobom za koju ste nekada mislili da je prava i da ćete s njom dočekati smrt, postoji nekoliko načina da pronađete utjehu i sreću otkrivanjem sebe kao nove osobe, dobivanjem podrške od drugih i donošenjem pozitivnih odluka za svoju budućnost.

Ako se i vi pitate ovo pitanje, možda bi bilo najbolje da pročitate nekoliko savjeta koji bi mogli biti korisni u boljoj prilagodbi na život nakon ove teške promjene.

1. Ponovno se povežite sa sobom i otkrijte svoje prednosti

Iskoristite vrijeme nakon razvoda za ponovno otkrivanje vlastitih sposobnosti koje ste možda zaboravili zbog brojnih faktora koji su tijekom razvoda vrlo vjerojatno utjecali na razinu vašeg samopoštovanja i samopouzdanja.

Sjetite se kakva ste bili osoba prije nego ste stupili u brak te razmislite o tome kakva osoba želite postati. Pokušajte napraviti popis vaših vrlina, mana, prednosti i nedostataka te vaših omiljenih i ne toliko omiljenih stvari.

Usredotočite se prvenstveno na vlastite preferencije te pokušavajte izbjegavati raditi stvari koje ste u braku radili samo zbog druge osobe. Primjerice, ako ste u braku pet puta tjedno radili omiljeni obrok vašeg bračnog partnera (iako to nije vaš omiljeni obrok), to ne znači da to morate nastaviti raditi i nakon razvoda.

Drugim riječima, prestanite raditi stvari kojima ćete jedino udovoljiti drugima te si posvijestite što zapravo vi želite.

2. Otkrijte svoje želje i mogućnosti

Ako ste dosad imali neke hobije, posvetite im više vremena zato što sada sigurno imate puno više slobodnoga vremena nego ste imali u braku. Ako nemate hobije, razmislite o nekima kojima biste se htjeli baviti.

Sigurno postoje neke vještine koje biste željeli naučiti ili se jednostavno zabaviti. Sjetite se aktivnosti koje ste odgađali u braku zato što za njih niste imali vremena ili zato što vaš bračni partner nije bio obožavatelj istih. Sada imate priliku uživati u tim aktivnostima, samo trebate donijeti odluku i pokrenuti se.

3. Reorganizirajte svoju svakodnevicu

Sada se nalazite u drugačijem načinu života. Vrijeme je da prihvatite i stvorite navike i uloge koje ste vjerojatno imali prije nego ste stupili u brak.

Razvod bi vas trebao potaknuti da razvijete aspekte sebe koje nikada prije niste imali. Primjerice, ako je vaš bračni partner uvijek obavljao poslove kupovine namirnica, sada je na vama red da naučite kako preuzeti i obavljati tu ulogu. To znači da ćete u potpunosti morati reorganizirati svakodnevicu te da ćete za neke stvari morati pronaći nove načine.

Nemojte na nove uloge gledati samo kao na dodatni stres, već ih gledajte kao priliku da izađete iz svoje zone komfora te da naučite neke nove stvari. Pokušajte naučiti uživati u novim ulogama te si posvijestite koliko ste zapravo sposobni i stručni u onome što radite. Možda ćete za neke stvari ipak trebati pomoć stoga se nemojte sramiti potražiti pomoć od svojih bližnjih.

Još savjeta pročitajte OVDJE.

Reci što misliš!