Kreni zdravo
Narcisoidni poremećaj ličnosti na društvenim mrežama
Thinkstock

Društvene mreže su postale nezaobilazan dio života mnogih ljudi. Iako su u početku bile popularne samo među populacijom mlađe odrasle dobi, izgleda da danas nema pravila. Bake, djedovi, roditelji, adolescenti, predškolci i mnogi drugi – svi su online.

Mnogima od njih društvene mreže služe upravo za ono što im i samo ime kaže – društvo, odnosno online društvenu komunikaciju s prijateljima koje dugo nisu vidjeli ili s kojima jednostavno vole svakodnevno komunicirati.

No, što se događa kada društvene mreže postanu vrsta ovisnosti i jedini način izgradnje vlastitog socijalnog identiteta? Iako je teško za povjerovati, u zadnje vrijeme je sve češći narcisoidni poremećaj ličnosti na društvenim mrežama.

Mračna strana društvenih mreža

Postoje dobre i loše strane društvenih mreža, no čini se da se nedovoljno priča o onim lošima. Nerijetko se zloupotrebljavaju prednosti društvenih mreža, ali nažalost, mnogi korisnici toga nisu svjesni. Većina njih nije svjesna da se na društvenim mrežama izlažu drugima, odnosno da izlažu cijelu svoju ličnost ljudima koje možda ni ne poznaju.

U proteklih desetak godina broj istraživanja o povezanosti društvenih mreža i osobina ličnosti se povećava. Istraživanje iz 2009. godine objavljeno u znanstvenom časopisu Social Networks navodi značajnu povezanost između korištenja društvenih mreža te narcisoidnog, histrionskog i antisocijalnog poremećaja ličnosti.

No, najveća se pozornost pridaje upravo narcisoidnosti i narcisoidnom poremećaju ličnosti koji se pokazao najuočljivijim kod pojedinih korisnika Facebook-a i Instagram-a.

Narcisoidni poremećaj ličnosti

Narcisoidni poremećaj ličnosti obuhvaća prenaglašen i grandiozan osjećaj superiornosti te očekivanje da se prema narcisoidnim pojedincima drugi ljudi moraju ponašati s poštovanjem i udovoljavati njihovim potrebama.

Također, kod tih je pojedinaca uočljiva stalna potreba za divljenjem, izrazito su kritični prema drugima, a istovremeno vrlo osjetljivi na loše komentare o sebi, prilikom čega nerijetko doživljavaju intenzivne neugodne emocije.

Njihova grandioznost se očituje u preuveličavanju vlastitih zasluga i sposobnosti i umanjivanju tuđih te u pričanju o sebi u vrlo pozitivnom kontekstu. Istraživanje objavljeno u poznatom znanstvenom časopisu Personality and Social Psychology Bulletin ističe da osobe s izraženim narcizmom lako uspostavljaju odnose jer se na prvu percipiraju kao vođe, zanimljivi, samouvjereni i zabavni pojedinci, no dugoročno ne mogu stvoriti i održati bliske odnose jer im nedostaje empatije i emocionalne topline.

Narcisoidni poremećaj ličnosti na društvenim mrežama

Zbog svega navedenoga, pokazalo se da je narcisoidnost značajno povezana sa specifičnim ponašanjem na društvenim mrežama. Naime, osobe koje imaju istaknutu narcisoidnost kao osobinu ličnosti često imaju potrebu svakodnevno se predstavljati i hvaliti široj publici objavljujući brojne fotografije i statuse te stvarajući veliki broj površnih online prijateljstava čak i s potpunim strancima.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Personality and Individual Differences ističe kako je kod takvih osoba također uočeno i svakodnevno ažuriranje objava, komentara i priča od kojih se jasno uočava potreba za pozitivnim komentarima i socijalnom podrškom zauzvrat.

No, problem nastaje kada te osobe ne dobiju očekivanu razinu podrške ili nisu u mogućnosti neprestano pratiti društvene mreže. Tada se javlja anksioznost koja može biti i glavni indikator narcisoidnog poremećaja ličnosti. Istraživanja su također pokazala da narcisoidne osobe, uz osjećaj neograničenog uspjeha, moći i ljepote, često ističu svoje fotografije na kojima su vrlo dotjerane, koriste jaki make-up, uređuju slike te se odijevaju u odjeću koja poboljšava njihov društveni status.

Više o temi pročitajte OVDJE.

Reci što misliš!