Ostani doma
Kućni ljubimci
Pas tornjak: saznajte je li tornjak idealna pasmina za vas
Pixabay

Ako razmišljate o psu koji bi bio dobar čuvar, ali i kućni ljubimac, za vas je savršen izbor pas tornjak. Donosimo vam karakteristike i osobine ove pasmine.

Pas tornjak zapravo je planinski pastirski pas čija je prvotna funkcija bila čuvanje stada od pljačkaša i napada potencijalnih divljih životinja. Njegovo je porijeklo područje Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Smatra se da je čistokrvni uzgoj tornjaka počeo tek krajem 20. stoljeća, a pasmina se zadržala sve do danas. Njegovo ime dolazi od riječi tor što bi u prijevodu značilo ograđen prostor za ovce.

Izgled i karakteristike

Tornjak dolazi u različitim bojama poput crne, sive, žute, smeđe i crvene, ispod kojih je uvijek bijela podloga. Karakterističan je po dugoj dlaci koja je nešto kraća na licu i nogama.

S obzirom na to što ima urođene instinkte da bude čuvar, tornjak sadrži određenu dozu agresivnosti zbog čega ga mnogi ne smatraju dobrim kućnim ljubimcem. To ne mora biti pravilo jer je tornjak zapravo vrlo druželjubiva i razigrana životinja. Nježan je sa svojim vlasnicima i malom djecom, ali ako dođe u situaciju gdje se osjeća ugroženo može postati vrlo agresivan. Ta se njegova defenzivna narav može kontrolirati ako već od malena budu pravilno socijalizirani.

Posebno obožava prirodu

Tornjaku je potrebno mnogo kretanja i boravka na svježem zraku pa treba onog vlasnika koji će ga moći barem jednom dnevno izvesti na dulju šetnju. Snalažljiv je u prostoru i posebno voli istraživati. Zahtijeva brigu i pažnju pa se ne preporučuje ljudima koji za njega neće imati dovoljno slobodnog vremena. Zbog duge dlake tornjak se izrazito linja pa ga je potrebno redovito četkati. Životni vijek tornjaka je od 12 do 15 godina.

Što se tiče zdravlja tornjaka, važno je naglasiti da nije previše podložan različitim bolestima. Međutim, neke genetske bolesti ipak su potvrđene. To su bolovi u kostima, displazija kukova, bolesti očiju te upale lojnih žlijezda.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!