Kućni ljubimci
Dresura pasa: kako i kada najefikasnije dresirati pse
www.pixabay.com

Dresura pasa potrebna je svakom psu ako želite da se ponaša poslušno. Saznajte kada i kako je najbolje provesti dresuru pasa

Za psa je neophodna rana dresura jer kao i djeca, psi uče dok su mladi. Dresura pasa je moguća za svaku pasminu te je više stvar temperamenta. To je proces treniranja psa da pokaže prihvatljivo pseće ponašanje u različitim okolnostima.

Osnovna dresura moguća je za gotovo sve pasmine. Ako dresuru izvodite pravilno ona će ojačati vašu vezu sa psom. Dresura pasa definitivno nije znanstvena fantastika i lakše ju je izvesti nego što mislite, pogotovo ako si pomognete s dobrom knjigom ili vodičem.

Vrlo važna stvar u dresuri pasa je ono što većina stručnjaka zove “pozitivno potkrijepljenje”. To je metoda nagrađivanja psa ili štenca kad on učini nešto dobro i vodi ih k tome da se tako ponašaju cijelo vrijeme.

Osnovnu dresuru pasa najbolje bi bilo započeti na štenetu. Prilagođavanje šteneta kući integralan je dio dresure i ono će kontrolirati takvo ponašanje za cijeli život. 

Ponašanje ili poslušnost važna je odlika svakog psa ili šteneta jer mnogi ljudi danas vode svoje pse kud god idu. Kad pas radi nešto krivo ili se nepoželjno ponaša, ne potkrepljujte takvo ponašanje. Preporučljiv tečaj dresure može efikasno i humano ispraviti neželjeno ponašanje, kao i uspostaviti pravino ponašanje i poštovanje Nije upitno da se ponašanje može ispraviti pomoću nagrada, zato uvijek budite sigurni da ste pravilno nagradili vašeg psa kad je učinio nešto prihvatljivo.

Dresura pasa dozvoljava ljudima koji brinu o životinji da sigurno kontroliraju ponašanje svog psa i pomaže im da se bolje uklope sa svojim ljudskim partnerima. Dresura za poslušnost može napraviti veliku razliku u zaustavljanju ili rješavanju problema u ponašanju. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!