Kućni ljubimci
Znate li kako psi vide?
Screenshot/YouTube, Reddit

Znate li kako psi vide? A kako psi vide ljude? Prema novoj studiji, na dosta specifičan način, jer kad gledaju ljude psima se aktivira dio mozga povezan s emocijama.

Znate li kako psi vide?

Jeste li se ikada zapitali kako psi vide i zašto nekada ne mogu vidjeti stvari koje su nama očigledne?
Psi su slijepi na boje, drugim riječima - psi su daltonisti - to je stara tvrdnja koju su mnogi prihvatili.
No, danas znamo da kako psi vide. Psi vide boje, samo ne u istom spektru u kojem ih vidimo i mi, jer, i naše i pasje oči sadrže posebne stanice koje hvataju svjetlost, a zovu se čunjići. O broju čunjića u oku ovisi koliko ćemo boja vidjeti - psi imaju manje čunjića, no to još nije sve - postoji više tipova čunjića, mi ih imamo tri. 

Preporučeno za tebe

Dok mi imamo sposobnost prepoznavanja mnoštva boja i nijansi, psi vide samo dvije boje - plavo-ljubičastu i žutu,
Dakle, zaboravite sve one crvene i narančaste igračke i loptice koje im kupujemo pa poslije psujemo zašto ih ne vide kad su im pred nosom.

No zato psi puno bolje od nas vide pokret - u stvari, toliko brzo da im TV ekran nije zanimljiv zato što broj sličica u sekundi nije dovoljan da bi sliku vidjeli kao pokret, već je vide kao niz fotografija. 

Bez obzira na to da li su psi gledali lica ili predmete, njihovi su mozgovi pokazivali aktivnost u okcipitalnom korteksu, području u stražnjem dijelu mozga koje je odgovorno za procesiranje vizualnih podražaja. Ali, kada su psi gledali u lica ljudi, njihovi su mozgovi uključivali i aktivnost u frontalnom režnju i dijelu hipotalamusa, regijama koje su povezane s komunikacijom, pokazivanjem emocija i pohranom memorije.

Psi, kao i većina sisavaca, posjeduju dva tipa čunjića za percepciju boja i sposobnost viđenja detalja. Ljudi, s druge strane, imaju tri tipa čunjića od kojih svaki ima drugačiji pigment i prepoznaje plavu, zelenu ili crvenu boju, što nam omogućuje uživanje u svim bojama spektra.

Psi možda ne znaju da piju vodu iz zelene, a hranu iz crvene posude, ali u mraku primjerice vide pet puta bolje od nas ljudi.

Bilo je to nekoliko informacija o tome kako psi vide, a neke druge će nam ipak ostati tajna i dalje.

 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!