Ljepota
Zimski savjeti za njegu kože: riješite se crvenila i zatezanja
www.profimedia.hr

Zimsko vrijeme i nije baš zabavno za kožu, posebno ako imate suhu kožu

Hladno vrijeme i niska razina vlage rezultira suhim zrakom. Bez odgovarajuće njege suhe kože može doći do pucanja i krvarenja, a oštra zima i vjetar samo pogoršavaju taj problem.

Izbjegavajte jako zagrijane prostorije, vrući tuš kao i gelove za umivanje koji smanjuju razinu vlage kože. Kako biste smanjili crvenilo, svrbež, suhoću kožu i zatezanje isprobajte savjete koje vam donosimo u nastavku:

1. Tuširanje mlakom vodom

Premda većina nas uživa u dugom vrućem tušu u zimskim hladnim mjesecima, vruća voda smanjuje razinu ulja i time dodano isušuje kožu. Posebno treba izbjegavati pranje ruku i lica u pretjerano toploj vodi. 

2. Namažite kožu odmah nakon tuširanja

Uvijek imajte pri ruci mlijeko za tijelo, prirodna ulja ili maslace koje je dobro nanositi na vlažnu kožu nakon tuširanja. Na taj način ćete nahranili kožu i zadržati je mekom.

3. Odaberite odgovarajuće kreme za vaš tip kože

Kreme na bazi petroleuma mogu dodatno isušiti kožu, stoga izbjegavate proizvode koje ga sadrže. Budite sigurni da formula sadrži prirodne i hranjive sastojke. Idealno rješenje su ulja na bazi vode koja će omogućiti da vaša koža zadrži vlagu. Za suhu kožu koja je sklona svrbežu možete koristiti sastojke koji će umiriti vašu kožu poput lavande, kamilice i jojobe

4. Zaštita kože odjećom i zaštita lica 

Koristite zaštitnu odjeću poput rukavica i šalova kako biste se zaštitili od hladnog vjetra, kiše ili snijega. Također ne zaboravite zaštitu od sunca, jer sunce može biti jednako štetno zimi kao i ljeti. Preporučuje se zaštita s najmanje SPF 15.

5. Vlaženje prostora

Sustavi grijanja isušuju zrak, stoga razmislite o instalaciji ovlaživača zraka u domu, osobito u spavaćoj sobi. Ukoliko su takva rješenja preskupa dobro je koristi barem posudice s vodom na radijatorima.

6. Unos tekućine

Sa smanjenjem temperatura imamo tendenciju unosa manje vode. Okrećemo se toplim napitcima poput čaja, mlijeka ili tople čokolade, ali ne zaboravite da vaša koža treba dodatnu hidrataciju iznutra. Možete piti mlaku vodu s limunom koja će vas ugrijati, a istovremeno pružiti osvježavajuće rješenje koje će vas hidratizirati.

Više savjeta pročitajte OVDJE!

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!