Ostani doma
Ljepota
Kako se riješiti hiperpigmentacijskih mrlja na koži?
Thinkstock

Postoji nekoliko načina kako se riješiti hiperpigmentacijskih mrlja na koži i ponovno zablistati

Tamne mrlje na koži, najčešće na licu, nastaju kada organizam proizvodi previše melanina - pigmenta koji štiti kožu od UV zračenja. Te tamne mrlje nazivamo i hipermpigmentacijskim mrljama, a u njih spadaju i staračke pjege koje nisu nužno vezane za starost.

Hiperpigmentacijske mrlje na koži nastaju uslijed pojačanog izlaganja suncu, primjerice ljeti na plaži ili dok vozite bicikl. Najčešće se pojavljuju na licu i rukama, dijelovima kože koji nisu pokriveni. No, nije sunce jedini uzrok ovih tamnih mrlja.

Mogu nastati uslijed stresa, u trudnoći ili kod žena koje ulaze u menopauzu. Razlog su ženski hormoni estrogen i progesteron koji potiču stvaranje melanina. Također mogu nastati oštećivanjem kože, odnosno nekom traumom zbog koje je na koži ostao ožiljak.  

(FOTO: Thinkstock)

Kako se riješiti hiperpigmentacijskih mrlja na koži?

Pitanje kako se riješiti hiperpigmentacijskih mrlja na koži opterećuje brojne žene jer tamne mrlje čine kožu starijom. 

Hrana

S hiperpigmentacijskim mrljama u koštac se možete uhvatiti u svojoj kuhinji, odnosno prilagoditi prehranu koja će prevenirati nastanak mrlja. Iz prehrane izbacite šećere i uvedite u nju hranu bogatu antioksidansima i vitaminima C i E te likopenom, betakarotenom i nezasićenim masnim kiselinama. 

Eterično ulje celera

Eterično ulje celera vrlo je učinkovito za izbjeljivanje svih mrljan a koži. Važno je nakon tretiranja mrlja eteričnim uljem celera ne izlagati kožu suncu jer je ovo ulje fototoksično. Treba dodati i da se eterično ulje celera ne stavlja direktno na kožu, nego ga miješamo s baznim uljem. 

Krema s UV zaštitom kroz cijelu godinu

Kako biste se riješili pogmentacijskih mrlja, ondnosno spriječili njihopv nastanak cijelu se godinu, a ne samo ljeti, mažite kremom s UV zaštitom faktora 30.

Kemijski piling

Kemijski piling  izvodi se tako da se na kožu nanosi odgovarajuća organska kiselina koja će pomoći obnoviti stanje kože. Kemijski piling se bazira na glikopelu - mješavini glikolne kiseline i vitamina A, C i E.

Laser

Laserski tretman riješit će hiperpigmentacijske mrlje na koži. Vrlo je važno nakon laserskog uklanjanja mrlja koristiti kremu s visokim zaštitnim faktorom bez obzira na doba godine i ne izlagati se suncu. Lasersko uklanjanje hiperpigmentacijskih mrlja preporuča se u zimskim mjesecima.   

Mikrodermoabrazija

Kozmetički tretman koji se koristi za uklanjanje ožiljaka, smanjivanje bora i hiperpigmentacije. Mikordermoabrazijom se uklanja mrtvi sloj kože i stimulira se stvaranje novih stanica.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!