Ljepota
Kako sigurno postići preplanulu put ovo ljeto
www.profimedia.hr

Da biste izbjegli prerano starenje i rizik od raka kože morate se pobrinuti za sigurnost

Postoji mnogo razloga zašto volimo sunce - povećava razinu serotonina koji dokazano ublažava tjeskobu, proizvodi vitamin D koji je dobar za kosti, zube i kožu. Da biste izbjegli prerano starenje i rizik od raka kože, morate se pobrinuti za sigurnost.

1. Uvijek, uvijek izbjegavajte solarije

Nemojte pasti na mit koji su prodali neki saloni da možete zdravo potamniti u solarijima. "Solariji izbacuju ogromne količine UVA zračenja, a ne UVB koji stimulira vitamin B i mogu povećati rizik od raka za 75 posto", objašnjava dr. Nick Lowe iz klinike The Cranley u Londonu za Cosmopolitan.

2. Primijenite pravu zaštitu

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Faktor zaštite od sunca (SPF) na deklaraciji proizvoda odnosi se samo na zaštitu od UVB zračenja. Vrlo je važno paziti da krema ima UVA zaštitu, a ne samo UVB. 

3. Vrijeme sunčanja

Vaša koža u jednom trenutku dosegne točku kada više ne može proizvesti melanin, pigment za tamnjenje, pa je besmisleno cijeli dan ležati uz bazen. "Svatko ima svoj vlastiti prekid melanina, obično dva do tri sata ili mnogo manje, ovisno o koži. Nakon toga samo podvrgavate kožu riziku od UV zračenja ", kaže dr. Lowe.

(Foto: Thinkstock)

4. Potražite hlad

"Uzimanje odmora od sunca smanjuje intenzitet UV zračenja i rizik od opeklina od sunca, a znači da će vaš preplanuli ten biti zdraviji i dugotrajniji", kaže dr. Frank Schwanke, voditelj istraživanja i razvoja za Beiersdorf.

5. Uzmite dodatke

Autoritet za rak kože, dr. Marko Lens, kaže da kreme za ubrzavanje tamnjenja ne pomažu. "Ništa što primjenjujete na vašoj kožu ne može poboljšati proizvodnju melanina, zaštitnog tamnog pigmenta kože, ali dnevno uzimanje beta-karotena može pomoći. To ne znači da trebate manje kreme za sunčanje, ali će pomoći prirodnoj obrani kože i olakšati tamnjenje", kaže Lens za Cosmopolitan.

6. U prehranu uvedite neke namirinice

Poznato je da određene namirnice povećavaju likopen. Antioksidans koji se nalazi u rajčicama i drugim crvenim i narančastim plodovima i povrću, može povećati zaštitu od sunca za nevjerojatnih 33 posto. Jedan od najboljih izvora je rajčica.

7. Lažni ten može pomoći na početku

Zapamtite da lažni ten ne pruža zaštitu od sunca, ali vam moe smanjiti paniku prvih nekoliko dana na godišnjem odmoru. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!