Ostani doma
Promo
U Rijeci predstavljena nacionalna donatorska kampanja 'Moje mjesto pod suncem'
Promo

Prigodnom izložbom na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Rijeci je predstavljena nacionalna kampanja „Moje mjesto pod suncem“.

Kampanji je cilj do kraja 2020. osigurati sredstva u iznosu od 1.2 milijuna kuna za potpuno preuređenje i opremanje višenamjenskog prostora veličine 380 m2 za program Moje mjesto pod suncem koji provodi udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe).

(FOTO: Promo) 

„Moje mjesto pod suncem je program socijalnog uključivanja i osnaživanja djece u riziku od siromaštva i njihovih obitelji. Kroz proteklih 5 godina rada jasno nam je da je za ovo potreban sustavan rad s djecom što i provodimo kroz 11 vrsta radionica tjedno, uključivanjem djece u razne sportske i kulturne aktivnosti, pružanjem psiho-socijalne podrške i omogućavanjem drugih njima nedostupnih sadržaja.

(FOTO: Promo) 

Prostor je, pokazalo se radom, bazična potreba za sustavan i kvalitetan rad s djecom, ali i širenje kapaciteta programa – povećanje broja djece, obitelji i volontera te podizanja kvalitete podrške korisnicima. Trenutno radimo u neprikladnim uvjetima i sigurni smo da ovo možemo uz vašu pomoć popraviti. Pozivam zato sve tvrtke, ali i građane Hrvatske da u skladu s mogućnostima pomognu ostvariti viziju djetinjstva jednakih prilika, za svu djecu.

Uključite se u kampanju i pomozite nam izravnom uplatom na račun IBAN: HR1924020061500087226“ – izjavila je Sandra Grozdanov, voditeljica programa Moje mjesto pod suncem.

(FOTO: Promo) 

„Ministarstvo rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kontinuirano radi na socijalnoj zaštiti, na pravednijem sustavu, na solidarnoj i perspektivnoj Hrvatskoj i uvjetima života. Što se tiče programa Moje mjesto pod suncem, Ministarstvo je osiguralo 450.000,00 kn u narednom trogodišnjem razdoblju, svake godine po 150.000.00 kn, na taj način ćemo i financijski pratiti i naravno podupirati program tijekom svih godina. Također, bitno je spomenuti da smo kroz FEAD fond, to je fond za najpotrebitije, i one koji su u riziku siromaštva, osigurali 330 milijuna kuna.

Ovako smo osigurali besplatnu školsku prehranu za više od 30 tisuća učenika diljem cijele Hrvatske u 500-injak škola, na taj način smo osigurali i pomoć za više od 200 tisuća naših građana u smislu hrane, materijalnih i higijenskih potrepština. Još je bitno i to da u narednom periodu, što se tiče nacionalne zaštite, uvodimo nacionalnu mirovinu za sve starije od 65 godina koji nemaju uvjete za stjecanje mirovine i to će biti implementirano od 1. siječnja 2021. godine“, istaknula je Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

(FOTO: Promo) 

Župan Zlatko Komadina predstavio je pokroviteljstvo kampanje riječima: „Primorsko-goranska županija je uvijek prisutna kod humanitarnih akcija za djecu i mlade. Osnovali smo poseban Odjel za socijalnu politiku i mlade, upravo anticipirajući da treba pojačati programe u ovakvim socijalnim i gospodarskim vremenima, pa i u ovim korona vremenima, pogotovo za one koji su dijelom isključeni zbog raznih razloga, u ovom slučaju svog socijalnog statusa. Posebno mi je drago da je Udruga našla prostor koji dijelimo zajedno sa Sveučilištem u Rijeci. Upravo je PGŽ u tom prostoru, i mi ćemo pomoći zajedno kod uređenja tog prostora, kao što ćemo i programski pomagati Udrugu kroz naredno vrijeme.“

(FOTO: Promo) 

„Sveučilište u Rijeci prati ono što radi program „Moje mjesto pod suncem“, divimo im se i uistinu smatramo da je svatko u ovom društvu, a pogotovo mi kao institucije dužan osigurati svakom građaninu, svakom djetetu jednake šanse da jednog dana ostvari svoj životni eksperiment i uistinu je program MMPS nešto što je jedinstveno u ovom području i šire i naravno da se Sveučilište u Rijeci s ponosom i veseljem uključilo.

Naš dio priče je vezan uz prostor, ali ne samo uz prostor, jednog dana kad ova kampanja uspješno završi,  kada svi uđemo u taj prostor, kada djeca koja su nažalost socijalno i ekonomski deprivirana budu u tom društvu, onda će se priključiti i naš Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet sa svojim sadržajima kao i naši studenti. Velika je to snaga i naša silna želja da podržimo ovu kampanju. Netko je rekao maloprije, da kada je nešto dobro, onda se svemir uroti da ta stvar uspije – i sada se svi mi moramo urotiti da kampanja uspije jer je prevažna, ne samo za djecu, nego i za nas kao društvo“, istaknula je Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

(FOTO: Promo) 

Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, podržao je kampanju riječima: „Mislim da je kampanja izuzetno važna, a pogotovo u ovim okolnostima, u kojim živimo zbog pandemije korona virusom još teže. Vrlo često se u društvu govori o jednakosti, a onda se uvijek misli nekako primarno na spolnu jednakost, seksualnu jednakost, jednakost pripadnika različitih naroda, a zaboravljamo možda na jednakost u pravu na uspjeh, a da bi svi bili jednako uspješni, ako govorimo o obrazovanju i životu djece, onda moramo stvoriti te uvjete da sva djeca imaju jednak pristup svemu onome što jedno djetinjstvo čini sretnim. Zbog toga je ovaj program izuzetno važan.“

(FOTO: Promo) 

Otvorenju kampanje na Korzu uz istaknute govornike, volontere i podržavatelje programa prisustvovali su i moderatorica događaja, novinarka Maja Sever, glazbenik Damir Urban, glumica Jelena Lopatić i frontman grupe Jonathan Zoran Badurina.

Partner u realizaciji nacionalne donatorske kampanje „Moje mjesto pod suncem“ u organizaciji udruge CeKaDe je Sveučilište u Rijeci, a kampanja će se provesti uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Pratite novosti vezane za projekt Moje mjesto pod suncem na društvenim mrežama i web stranici.

Instagram: www.instagram.com/moje_mjesto_pod_suncem

Facebook: https://www.facebook.com/mojemjestopodsuncem

Web stranica: www.mojemjestopodsuncem.com

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!