Ostani doma
Roditeljstvo
Osam znakova da je vaša beba zdrava i da se dobro razvija
Thinkstock

Mladi roditelji puni su strahova, što je sasvim normalno. Moraju se savršeno brinuti za biće koje je krhko i njima potpuno nepoznato, a vole ga najviše na svijetu

Kako bi sa što manje stresa prošli kroz prve dane roditeljstva, stručnjaci u u časopisu Parents definirali su osam znakova koji pokazuju da je vaša beba zdrava i da nemate razloga za brigu.

1. Beba se umiri kada je dodirnete i kada vam čuje glas

Ovo ukazuje na to da ste se uspjeli povezati s novorođenčetom i prvi je korak u emocionalnom razvoju bebe.

2. Na dan promijenite i do deset pelena, a beba i dalje dobiva na težini

Upravo se čita

To je dokaz da dijete dovoljno jede, odnosno sisa. Mokre plene znak su da je beba sita. Nemojte biti opterećeni količinom svakog obroka jer on varira. Važano je pratiti dobivanje na težini.

3. Beba je tiha i pažljiva  nekoliko puta na dan

Nekolik tjedana od rođenja beba počinje "upijati" okolinu i ljude oko sebe. Manje plače nego prije, a više promatra okolinu. U tim trenucima je tiha i fokusirana.

(FOTO: Thinkstock)

4. Reagira na zvuk i traži njegov izvor

To je dokaz da se bebin sluh razvija i da koristi mozak kako bi raspoznala zvukove. Ono što će ju prvo zainteresirati, odnosno na što će reagirati je glazba. 

5. Gleda u boje, pokrete i uzorke

Djeca kada se rode vide 20 posto i to na daljini od 20-ak centimetara. S vremenom vid se izoštrava te do drugog mjeseca života kreću pratiti očima objekte koji se vrte, svijetle boje i različite uzorke. 

6. Kontak očima, osmijeh, interakcija

Prvi kontakt očima beba ostvaruje kada ima oko mjesec dana, prvi osmijeh kada ima dva, a gugutanje kreće sa tri mjeseca. Do petog mjeseca života beba treba odgovarati osmijehom na osmijeh. To je znak ranog razvoja jezika. 

7. Sve manje plače i urednije spava

Ovo je znak da se živčani sustav bebe dobro razvija. Navikavanje na rutinu počinje u četvrtom mjesecu bebina života. Kod nekih i ranije. 

8 Beba postaje snažnija

Većina beba glavu može držati samostalno već sa mjesec dana, no to traje vrlo kratko i obavezno bebi treba rukom pridržavati glavu, odnosno vrat. S vremenom bebini mišići jačaju i to je znak da se dobro razvija. 

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!