Roditeljstvo
Izgleda da djeca nasljeđuju inteligenciju od mama - i postoji znanstveni razlog zašto
Thinkstock

Tema o kojoj svi roditelji vole raspravljati, kako ozblijno tako i u šali, jest - od koga su djeca naslijedila svoju inteligenciju?

 

Što kažete: možemo li reći da su samo mame 'odgovorne'?

Rezultati
  • Naravno da ne, i tate imaju 'prste' u tome   54% (215)
  • Nego što, ovo smo čekale :)   29% (114)
  • Ipak nije sve crno-bijelo   18% (71)
Vrati se na glasanje

Mame i tate vole se šaliti da sve pozitivne osobine njihove djece dolaze baš od njih, bez obzira pričamo li o pameti, dobrom izgledu, sportskim vještinama ili pak glazbenim sposobnostima.

Ali zapravo postoji znanstveni razlog zbog kojeg djeca nasljeđuju svoju inteligenciju od svojih majki - žao nam je, tate. Više studija pokazuje da je X kromosom odgovoran za 'prijenos' inteligencije.

Preporučeno za tebe

Žene imaju dva  ta kromosoma (XX), a muškarci imaju samo jedan (XY) - tako da je dvostruko vjerojatnije da će djeca od njih naslijediti inteligenciju nego od očeva. Dakle, ako tražite način da dokažete da ste baš vi TE, ovo bi moglo biti to.

Bilo je nekoliko studija koje su pokušale dokazati tu teoriju tijekom godina. Jedna studija u Odjelu za medicinsku istraživanja za društvene i javno zdravstvene djelatnosti u Glasgowu otkrila je da djeca 'imaju tendenciju da inteligencijom budu sličnija majkama'.

(FOTO: Thinkstock)

Vezana vijest

Djevojčica
DAROVITA DJECAMensa objavila 17 znakova koji mogu pokazati da odgajate malog genijalca

Istraživači su intervjuirali djecu svake godine od njihove 14 do 22 godine, uzimajući u obzir različite čimbenike poput obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Otkrili su da su najbolji prediktor inteligencije upravo njihove majke - IQ mladih ljudi bilo je oko 15 bodova različito od IQ-a majke.

No, svi znanstvenici ne slažu se s ovim osnovnim principom X kromosoma. Ostali istraživači naglasili su da genetika nije jedini faktor u određivanju inteligencije djeteta.

Prema Psychology Spotu, procjenjuje se da je 40-60% inteligencije nasljedno - ostatak dolazi iz našeg okruženja. Tako majke i tate mogu igrati važnu ulogu u emocionalnom i intelektualnom razvoju svoje djece izgradnjom samopouzdanja, igranjem i podučavanjem novih vještina.

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!