Roditeljstvo
Mali Marek je bio zdrava beba, a nakon operacije srca i atrofije mozga, treba njegu 24 sata na dan
Facebook

Maleni Mario bio je zdravo novorođenče, ali već je godinama njegovo stanje jako teško i stalno boravi po bolnicama. Njegovi roditelji pokušavaju Mariju osigurati najbolju njegu...

Petogodišnji Mario Čeh Ujdur rodio se kao potpuno zdravo dijete, međutim mjesec dana kasnije počeli su problemi zbog kojih mu je danas potrebna njega 24 sata na dan.

"Rodio se kao potpuno zdrava beba, njegov Apgar test imao je najbolju ocjenu 10. Bio je aspolutno zdravo novorođenče. S točno mjesec doživo je kardiorespiratorni arest što znači da mu je stalo srce i prestao je disati. Došlo je do reanimacije u više navrata i Mario je završio u zaraznoj bolnici gdje je liječen od upale pluća, koju na kraju nije imao. Tu su nastali svi problemi, počeli su mu otkazivati svi vitalni organi. Bio je na dijalizi šest mjeseci", ispričala nam je 32-godišnja mama Kristina Čeh Ujdur iz Zagreba

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Mario je nakon toga još šest mjeseci bio na respiratoru, a zatim su ga prebacili na oscilator. Bio je na operaciji srca u Kliničkom bolničkom centru Rebro, također su mu operirali i plućnu aortu, a posljedica svega je kompletna atrofija mozga. Mali Mario, od milja zvani Marek, ima kanilu i PEG (perkutana endoskopska gastrostomija) putem kojeg se hrani.

"Mario se trenutno nalazi u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra jer se mora stabilizirati zbog toga što je protekle dvije godine često bio hospitaliziran. Njegova temperatura često se povisi do 41°C i mora hitno ići u bolnicu", kaže dalje mama.

Roditelji Kristina i Niko uspjeli su uz pomoć dobrih ljudi skupiti sve što im je potrebno od medicinske opreme, ali zbog njegovog stanja nužni su mu različiti dodaci za dizanje imuniteta i laksativi. Mjesečno im je potrebno oko 1000 kuna, a mama Kristina se tek nedavno zaposlila, dok tata Niko ima status roditelja njegovatelja. Ovi hrabri roditelji imaju i osmogodišnju djevojčicu i žive u podstanarskom stanu te im je dobrodošla svaka pomoć. 

Novac za malog Mareka možete uplatiti na račun HR3724020063102578894 u Erste banci na ime Niko Ujdur. U svrhu uplate naznačite da se radi o pomoći za liječenje i oporavak Marija.

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!