Roditeljstvo

Želja za djecom urođena je ljudima bez obzira bili oni heteroseksualne ili homoseksualne orijentacije. Otkrivamo koliko je teško ispuniti tu želju ako ste homoseksualac u Hrvatskoj

Srpska premijerka Ana Brnabić uskoro postati mama odnosno tata, no formalno tom djetetu neće postati - ništa. Jer srpska premijerka i njezina partnerica Milica Đurđić ni pred zakonom jedna drugoj nisu ništa.

U Srbiji nije dozvoljeno istospolno partnerstvo, ne potoji ni zakon koji bi regulirao što s djecom istospolnih partnera.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

"Nema nikakve razlike između samog čina sklapanja partnerstva i braka, osim u zakonskoj osnovi. Oni pokazuju iste emocije, isto se tresu, znoje im se ruke, razmjenjuju poljupce. I isto su sretni", kaže Tanja Barić, voditeljica Odjela za sklapanje brakova i životnih partnerstva.

A ako požele imati djecu, situacija nije bajna - ali za žene - nije ni nemoguća. 

"Ima parova koji su išli vani, koji su naručili uzorak da dođe u Hrvatsku, ima parova koji su se dogovorili s drugim parovima", otkriva Daniel Martinović, koordinator udruge Dugina obitelj.  
 
Ako biološka majka želi da njezina partnerica ima skrb nad djetetom, u rodilištu ne navodi oca. Bio poznat ili nepoznat, ta kućica u rodnom listu bi trebala ostati prazna, kako bi se umjesto toga napisala partnerica skrbnica. Koja postaje gotovo ravnopravna majke tom djetetu. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!