Roditeljstvo
Je li bolje biti mlađa ili starija mama?
Pexels

Posljednjih godina sve više žena odgađa majčinstvo te rađa u kasnijoj dobi pa je i više istraživanja usmjereno na tu temu

Prema novom istraživanju, djeca starijh mama bolje su prilagođena od djece mlađih majki. No prethodne studije pokazale su da mlađe mame imaju više energije za podizanje djece i više godina za uživanje s njima.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu European Journal od Developmental Psychology pratilo je 4,741 danskih mama različite dobi i njihovu djecu, procjenjavali su brojne čimbenike kada su njihova djeca imala 7, 11 i 15 godina.

Vezana vijest

ZLATNE GODINE NOSE I ODREĐENI RIZIKRađanje u četrdesetima: bajka ili kaos? Otkrivamo kakve probleme 'kasna' trudnoća nosi sa sobom

Preporučeno za tebe

Otkrili su da starije mame manje verbalno i fizički kažnjavaju svoju djecu, a i da njihova djeca imaju manje problema u ponašanju, socijalnim i emocionalnim vještinama. Također, su primjetili da ta djeca imaju bolji jezični razvoj i socijalne vještine nego djeca mlađih mama. To je vrijedilo bez obzira na druge čimbenike kao što su obrazovanje, financije i obitelj.

Prednosti mladih mama

Najnegativniji faktori koji su povezani s kasnijim majčinstvom su zdravlje i energija. Trudnoća i porođaj mogu biti teže za starije mame. Ali u razvijenom svijetu, prednosti medicine smanjuje puno tih negativnosti. A što se tiče argumenta kojima se ljudi često služe, a to je energija, to sve ipak ovisi o osobi. 

Naravno, postoji puno prednosti majčinstva u mlađoj dobi. Mlađim ženama lakše je na porođaju i puno se lakše oporavljaju. Mlađe žene imaju manje problema s neplodnošću, a ako se i pojavi taj problem imaju više vremena za liječenje.

Naravno mlađe mame imaju veću vjerojatnost za dulje uživanje u majčinstvu i da postanu bake, ali čak i prabake. Iako istraživanja pokazuju da su starije mame strpljivije sa svojom djecom, ali isto tako su pokazale da će se mlađe mame puno više igrati na podu s djecom. Puno im je lakše prilagoditi se novom životu s djetetom jer nisu toliko utvrdile svoju rutinu na poslu i u kući. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!