Ostani doma
Roditeljstvo
I muškarci imaju biološki sat: Ovo je granična dob za očinstvo i rizici starijih očeva za djecu
Thinkstock

Žene puno češće razmišljaju o svom biološkom satu i najboljoj dobi za postati majkama, ali dob muškarca igra nezanemarivu ulogu

Većinom je naglasak na biološkom satu i plodnosti kod žena, ali nova istraživanja tvrde da ni muškarci nemaju mnogo vremena za djecu. Prema studiji objavljenoj u časopisu Maturitas, muškarci bi trebali razmisliti o čuvanju svojih spermija prije nego što dosegnu 'uznapredovalu očinsku dob.'

Ta se dobna granica računa iznad dobi od 40 godina, ali kod nekih muškaraca u to pripadaju iz kasne tridesete. U tim godinama dolazi do smanjene plodnosti i mogućnosti začeća, ali i do većih rizika u trudnoći.

Preporučeno za tebe

(FOTO: Thinkstock)

Naime, starija očinska dob može povećati šanse za gestacijski dijabetes, prerano rođenje djeteta ili preeklampsiju.

Uz to, novorođenčad je sklonija većem riziku od srčanih bolesti, napadaja ili niske kilaže pri porodu. Postoje čak i indikacije da su mališani sa starijim očevima skloniji razvoju određenih rakova ili kognitivnih poremećaja.

Autorica studije Gloria Bachmann komentirala je: "Iako je široko prihvaćeno da promjene u ženskom tijelu nakon 35. godine mogu utjecati na začeće, trudnoću i zdravlje djeteta, mnogi muškarci ne shvaćaju da njihova uznapredovala dob može imati isti efekt."

"Baš kao što mišići gube snagu, fleksibilnost i izdržljivost tijekom godina, isto se događa s muškim spermijima", objasnila je i dodala kako problem leži u prirodnom smanjenju testosterona.

Pročitajte još:

 ​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

 

Reci što misliš!