Roditeljstvo
Roditelji, ovo je dob od koje biste trebali paziti na djetetovu kilažu
www.profimedia.hr

Pretilost je jedna od najvećih prijetnji zdravlju, a ne shvaća se i ne prati dovoljno ozbiljno

Jedno od petero djece u Engleskoj je pretilo, a prema podacima iz 2018. godine Hrvatska je po pretilosti djece u prvih pet europskih država. Djeca se većinom počinju redovito mjeriti i vagati u osnovoj školi.

Međutim, nova studija predlaže da roditelji prate kilažu već od druge godine. 

Tim znanstvenika, na čelu s Lamiece Hassan, proučio je 54 internacionalne studije. Analizirali su podatke preko 700 tisuća djece i otkrili tipični indeks tjelesne mase za djevojčice i dječake u dobi između četiri i 11 godina.

(FOTO: Thinkstock)

No, studije koje su pratile djecu u ranijoj dobi (prije četvrte godine) već su tada pronašle vidljive naznake pretilosti.

To znači da mjerenje tek početkom škole nije dovoljno kako bismo spriječili rizik od pretilosti. Ranije proučavanje je ključno kako bismo eliminirali rizik od bolesti poput dijabetesa tipa I i masne jetre. Upravo zato tim stručnjaka predlaže da roditelji prate kilažu već od druge godine života.  

Što je normalno?

Pretilost se počela sve više javljati u ranijoj dobi pa roditelji teže uočavaju signale na vrijeme. Jedna je britanska studija otkrila da malo ljudi smatra kilažu svog djeteta problematičnom, a trećina ih je vjerovala da su djeca zdrave težine, a zapravo su bila pretila.

​(FOTO: Thinkstock)

Problem leži i u indeksu tjelesne mase (BMI) koji ne uzima u obzir omjer mišića i masti kod djece. 

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, dječaci u dobi od dvije godine teže otprilike 12 i pol kilograma, a djevojčice 12 kilograma.

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Reci što misliš!