Ostani doma
Roditeljstvo
Djeca koja odrastaju s psima imat će manje mentalnih bolesti?
www.profimedia.hr

Za roditelje bi ovo moglo biti jako zanimljivo, novo istraživanje moglo bi vas navesti da konačno pristanete na ono štene

Djeca koja imaju psa s kojim mogu spavati, razgovarati i igrati se, rjeđe pate od tjeskobe, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Preventing Chronic Disease.

Znanstvenici iz Medicinskog centra Bassett u Cooperstownu, New York, namjeravali su otkriti koliko kućni ljubimac pomaže djeci. Istraživači su zamolili roditelje djece od 4 do 10 godina da sudjeluju u istraživanju o zdravlju, ali i kućnim ljubimcima. 

Preporučeno za tebe

"Proučavali smo djecu s psom jer je bio najčešći kućni ljubimci i mogli su prikupiti veliki uzorak ispitanika", rekla je znanstvenica i autorica studije, dr. Anne Gadomski za CBS News.

(Foto: Thinkstock)

Studija je uključila 370 djece s psima i 273 djece bez psa. Među 58 posto djece s psom, 12 posto njih pozitivno je ocijenjeno na testu za anksioznost, u usporedbi s 21 posto djece koji nisu imali psa.

Gadomski je objasnila da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdili uzroci i posljedice te je dodala da se kućni ljubimci i mentalno zdravlje djece mogu gledati iz preventivne perspektive. 

"Interakcija s prijateljskim psom smanjuje i razinu kortizola, najvjerojatnije oslobađanjem oksitocina, što smanjuje fiziološke reakcije na stres. Ovi hormonalni učinci mogu biti temelj uočene emocionalne i bihevioralne prednosti terapije potpomognute životinjama i kućnih ljubimaca", dalje je objasnila.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!