Roditeljstvo
Sve više žena isprobat će porod uz pomoć virtualne stvarnosti? Iskustvo ove mame motivirat će mnoge
Ilustracija / Thinkstock

Zamislite porod na kojem se 'na plaži', a kroz sve vas vodi smireni, nježni glas. To bi mogla postati stvarnost uz pomoć ove tehnologije

Dok je za mnoge epiduralna postala nezaobilazan dio poroda kako bi se ublažili bolovi, izgleda da joj je virtualna stvarnost postala konkurencija. Iskustvo jedne mame to i potvrđuje. 

Erin Martucci, mama iz New Yorka, 2016. godine surađivala je s liječnikom koji joj je predložio da tjeskobu i strah od poroda pobijedi setom za virtualnu stvarnost, prenosi CNN. Iako se domaćica nećkala, na kraju ju je suprug u isto i nagovorio. 

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

(FOTO: Thinkstock)

Čim je stavila slušalice 'teleportirala' se na plažu gdje ju je nježni glas navodio da se koncentrira i diše. Nekoliko sati kasnije, koji su se njoj činili kao minute, njezin joj liječnik skinuo set s glave u trenutku kad je morala stiskati. Njezina se kći rodila vrlo brzo.

>> Sedam stvari za koje možda niste znali da se mogu dogoditi za vrijeme poroda

>> Vježbanje u trudnoći dobro čini i bebama, a ne samo mamama

Cijelo je to iskustvo, kako je Martucci rekla za CNN, bilo nestvarno. Tvrdi da nikad nije zaboravila da je na vlastitom porodu, ali ju je glas smirivao. Danas je ponovno trudna s trećim djetetom, a planira ponovno koristiti tehnologiju virtualne stvarnosti.

Sve popularniji trend?

Porod s VR tehnologijom moguć je već neko vrijeme, ali prije nije zapeo ženama za oko. Trenutno još uvijek nema znanstvenih dokaza da je VR efikasno sredstvo, iako su liječnici počeli uviđati VR kao izvrsno sredstvo za smanjenje boli i neugode u procedurama prije samog stiskanja. 

(FOTO: Pixabay)

"Čak i samo to što pomaže ženama da se opuste ili ih vodi kroz određene tehnike disanja je odlična stvar", objasnio je Jonathan Kurss, ginekolog za CNN.

Kurss pretpostavlja da će VR postati izuzetno popularan. Ne samo zbog iskustava žena, već i zato što će za njega biti zainteresirane mlađe generacije. 

U čemu je tajna?

Svojstvo ublažavanja boli kod virtualne stvarnosti istražuje se godinama. Iako nije jasno zašto VR smanjuje tjeskobu i bol, stručnjaci vjeruju da se radi o moći odvraćanja pažnje. 

Međutim, većina se studija temeljila na kratkoročnim epizodama boli koja naglo dođe i brzo ode poput inekcije. Tek su se nedavno počeli proučavati učinci da dugoročnu bol poput poroda. No, upravo su trudnice osjetljiva skupina na kojoj je rizično provoditi istraživanja.

 

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!