Roditeljstvo
Četiri načina kako možete potaknuti intelektualni razvoj djeteta
Pexels

Potaknite radoznalost i vještinu povezivanja ovim jednostavim igrama za djecu

Slušanje priča i druženje s prijateljima važan su dio razvoja inteligencije djeteta. Međutim, to nije jedini način da potaknete oštrenje kognitivnih sposobnosti i potaknete radoznalnost. 

Ove metode lako možete iskoristiti kod kuće, a djetetu će biti itekako zabavne. 

1. Igrajte se teksturama

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Djeca obožavaju dodirivati, mirisati i kušati svijet oko sebe i najlakše uče tim putem. Crnim markerom napravite slova alfabeta ili brojeve na papir za poster, a zatim pustite vaše dijete da dekorira ta slova i brojeve trakicama, vatom, kamenčićima i ostalim stvarima koje možete pronaći kod kuće. 

>> Kako prepoznati malog genijalca? 8 znakova da je vaše dijete nadareno

(FOTO: Pexels)

Tako će dobiti smisao za pisanje bez da primi olovku, a izvježbat će spretnije prstiće. Aktivnost možete podići na dodatnu razinu tako da dijete uz pomoć tekstura nauči pisati vlastito ime. 

2. Mjerenje kroz igru

Iskoristite svakodnevne stvari kako bi dijete naučilo mjere. Iako je ravnalo najlakše, djetetu se može činiti dosadno i komplicirano, a njegove igračke su mu puno draže. Primjerice, možete otkriti koliko je 'legića' dugačka sofa u dnevnom boravku ili koliko je drvenih blokova širok frižider.

>> Dijete bi trebalo dobiti dovoljno ovog vitamina u ranoj dobi, inače može razviti probleme u ponašanju

Knjigama prekrijte krevet i tako učite mališana da broji. 

(FOTO: Pexels)

3. Označite predmete po kući 

Odaberite dvije ili tri stvari koje ćete označiti u kući, poput frižidera, prozora ili stolica, te ih rotirajte svakih par tjedana. Napravite oznake iste boje i veličine i koristite obični font kako bi ga djeca lako prepoznala.  Djeca će brzo povezati simbole i predmete. Ako je dovoljno staro, možete ga pitati da kaže slovo kojim počinje riječ 'lampa', a zatim da nađe sve predmete koji počinju sa slovom 'L.'

4. Organizirajte

Neka djeca postanu mali pomoćnici tako da ih potaknete da organiziraju stvari oko kuće. Roditelji bi to trebali prihvatiti pa čak i ako uz dijete malo sporije obavljaju svakodnevne zadatke. Pokušajte zajedno organizirati igračke, odjeću i druge stvari na određena mjesta. Možete organiziranjem potaknuti i prepoznavanje i učenje boja npr. svu ljubičastu odjeću slažemo na jedno mjesto.

 
 
 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!